Joe Biden, declarație surprinzătoare: „Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului”

Elena Avramescu 02.12.2022, 09:41
Joe Biden, declarație surprinzătoare: „Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului”

Joe Biden și Emmanuel Macron s-au aflat față în față în cursul zilei de joi, la Washington, întâlnire programată cu scopul de a căuta împreună o soluţie pentru finalizarea războiul din Ucraina, dar fără a reduce sprijinul pentru Kiev.

Joe Biden vrea o întâlnire cu Vladimir Putin față în față

În acest sens, preşedintele SUA a declarat că este dispus să reia dialogul cu omologul său rus, Vladimir Putin, însă numai în cazul în care acesta îşi va manifesta dorinţa de a înceta războiul din Ucraina. Nici preşedintele Franţei n-a stat deoparte și a declarat că este dispus să vorbească cu Putin în următoarele zile cu scopul de a primi asigurări de securitate în ceea ce priveşte centrala atomică de la Zaporojie.

„Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă”, a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Emmanuel Macron.

Ulterior s-a aflat că în urmă cu aproximativ un an, mai precis înaintea invadării Ucrainei la data de 24 februarie, preşedintele Biden şi secretarul de stat Antony Blinken au purtat o serie de discuții cu Rusia, avertizând-o asupra consecinţelor unui astfel de atac. Din acel moment, preşedintele Joe Biden a întrerupt orice contact direct, cu toate că mai mulți înalţi oficiali americani au menţinut căile de comunicare deschise cu Moscova, iar şeful diplomaţiei americane chiar a reușit să vorbească cel puţin o dată cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Decizie istorica. Unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii a semnat. Vor face ca NATO sa fie si mai puternic
Joe Biden a semnat ratificarea

„Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate raţională. Putin să se retragă din Ucraina. Dar nu este cazul. Creşe, spitale, case cu copii bombardate. Este îngrozitor ceea ce face”, a mai declarat Joe Biden.

În urmă cu scurt timp, Emmanuel Macron a acordat un interviu unui canal de știri american, în care a vorbit despre intenţia de a vorbi cu preşedintele rus, mai ales pe subiecte precum energia nucleară civilă şi centrala de la Zaporojie.

„Am vrut să fac mai întâi vizita de stat şi să am o discuţie aprofundată cu preşedintele Biden şi cu echipele noastre împreună. Este posibil să se revină la masa discuţiilor şi să se negocieze ceva? Cred că este încă posibil”, a declarat preşedintele Emmauel Macron pentru ABC.

Președintele francez a ținut să mai mulțumească SUA pentru investițiile menite să atenueze efectele războiului asupra Europei, adăugând că, împreună au convenit să continue să investească pentru a putea ajuta Ucraina.

„Am convenit, de asemenea, să continuăm să lucrăm împreună pentru a sprijini poporul ucrainean pentru a-l ajuta să reziste, pentru că vedem foarte bine astăzi că efortul de război al Rusiei vizează foarte mult infrastructura civilă”, a mai spus Macron.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...