Joe Biden, decizie importantă după întâlnirea cu Emmanuel Macron. SUA și UE vor lăsa deoparte disputele

Elena Avramescu 02.12.2022, 07:25
Joe Biden, decizie importantă după întâlnirea cu Emmanuel Macron. SUA și UE vor lăsa deoparte disputele

În cursul zilei de ieri, preşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, iar la finalul acestei întâlniri ambii s-au declarat încrezători de faptul că statele Unite şi Uniunea Europeană vor putea depăşi problemele legate de subvenţiile pregătite de Washington, pe care Bruxelles le consideră practici neconcurenţiale.

Joe Biden și Emmanuel Macron, întâlnire decisivă

„Am avut o discuţie detaliată despre Legea privind Reducerea Inflaţiei (IRA). Ştiu că sunteţi curioşi, am discutat despre acest lucru. Statele Unite şi Europa au obiectivul comun de a face investiţii îndrăzneţe, inclusiv în energie curată, pentru a face faţă provocărilor generate de criza climatică şi pentru a construi industria viitorului, inclusiv prin producţia de baterii şi de hidrogen curat.

Am stabilit să discutăm acţiuni practice pentru a ne coordona şi a ne alinia abordările, astfel încât să consolidăm şi să securizăm reţelele de aprovizionare, producţia şi proiectele inovatoare, pe ambele maluri ale Atlanticului (…) Le cerem echipelor noastre să continue activităţile pe această temă, în cadrul consultărilor SUA-UE aflate în curs. Cred că putem depăşi unele diferenţe care există, sunt încrezător”, a declarat Joe Biden în conferinţa de presă organizată la Casa Albă.

Joe Biden nu va declara Rusia un stat sponsor al terorismului. Motivul din spatele deciziei
Joe Biden nu va declara Rusia un stat sponsor al terorismului. Motivul din spatele deciziei

Se pare că Bruxellesul şi Washingtonul au creat un grup special de lucru cu scopul de a aborda efectele Legii americane privind Reducerea Inflaţiei (IRA), fiind cea care prevede alocarea unor subvenţii ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari, precum şi stimularea achiziţiilor de produse americane.

În plus, toate statele din cadrul Uniunii Europene au în agendă lipsa de progrese în negocierile cu Washingtonul pentru depăşirea problemelor. Jozef Sikela, ministrul Comerţului din Cehia, a declarat în urmă cu câteva zile că naţiunile UE aşteaptă soluţii până la următoarea sesiune a Consiliului bilateral pentru Comerţ şi Tehnologie, ce este programată la data de 5 decembrie.

„Ceea ce este important pentru noi este că Statele Unite conştientizează preocupările noastre, iar grupul de lucru trebuie să furnizeze o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi. Ne vom concentra pe identificarea anumitor soluţii până la reuniunea din 5 decembrie”, a declarat Jozef Sikela vinerea trecută.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Legea americană pentru Reducerea Inflaţiei prevede o serie de credite fiscale şi subvenţii pentru clienţii şi companiilor din SUA pentru o serie de produse precum maşini electrice, turbine eoliene şi utilizarea hidrogenului ecologic, ținând cont că Statele Unite vor să reducă emisiile poluante şi să creeze locuri de muncă. Această lege urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2023, însă mai multe companii europene au spus deja că vor opta pentru a face investiţii în SUA, în detrimentul Uniunii Europene.

Tocmai de aceea Franţa a solicitat Bruxellesului să riposteze printr-un sistem european de subvenţii masive, iar Germania susține acest lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...