Joe Biden cere Congresului 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Plus banii luați de la oligarhii ruși

Mihnea Tălău 28.04.2022, 20:11
Joe Biden cere Congresului 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Plus banii luați de la oligarhii ruși

Președintele Joe Biden a cerut Congresului 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina – o escaladare dramatică a finanțării americane pentru războiul cu Rusia – și noi instrumente pentru a sustrage active de la oligarhii ruși.

Finanțare pentru asistență militară și economică acordată Ucrainei

Finanțarea include peste 20 de miliarde de dolari pentru arme, muniții și alte tipuri de asistență militară, precum și 8,5 miliarde de dolari pentru asistență economică directă pentru guvern și 3 miliarde de dolari pentru ajutor umanitar, scrie Reuters.

„Avem nevoie de acest proiect de lege pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate. Costul acestei lupte – nu este ieftin – dar cedarea în fața agresiunii va fi și mai costisitoare, a declarat Biden la Casa Albă după ce a semnat joi cererea.

Statele Unite au exclus trimiterea de forțe proprii sau ale NATO în Ucraina, dar Washingtonul și aliații săi europeni au furnizat arme Kievului, cum ar fi drone, artilerie grea Howitzer, rachete antiaeriene Stinger și antitanc Javelin.

Confiscarea banilor de la oligarhii ruși

Biden dorește, de asemenea, să aibă posibilitatea de a confisca mai mulți bani de la oligarhii ruși pentru a plăti efortul de război.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Propunerea sa ar permite oficialilor americani să confiște mai multe bunuri ale oligarhilor, să dea banii proveniți din aceste confiscări Ucrainei și să incrimineze și mai mult eludarea sancțiunilor, a declarat Casa Albă.

Lovitură pentru administrația Biden. Un judecător districtual a decis „jos masca” în SUA

Printre măsurile propuse se numără permiterea Departamentului de Justiție să folosească legea americană strictă privind infracțiunile de șantaj desfășurată cândva împotriva mafiei, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act, pentru a construi cazuri împotriva persoanelor care eludează sancțiunile.

De asemenea, Biden dorește să le ofere procurorilor mai mult timp pentru a construi astfel de cazuri prin extinderea termenului de prescripție pentru urmărirea penală în cazul spălării banilor la 10 ani, în loc de cinci. De asemenea, el ar vrea să transforme în infracțiune deținerea de bani obținuți cu bună știință din afaceri corupte cu Rusia, potrivit unui rezumat al propunerilor legislative.

Măsuri de pedepsire și izolare a Rusiei

Măsurile fac parte din eforturile SUA de a izola și pedepsi Rusia pentru invazia din 24 februarie a Ucrainei, precum și de a ajuta Kievul să se recupereze în urma unui război care a redus orașele la ruine și a forțat peste 5 milioane de persoane să fugă în străinătate.

Noua solicitare reprezintă întreaga sumă de care oficialii americani se așteaptă să aibă nevoie până în septembrie, la sfârșitul anului fiscal. Aceasta include asistență pentru securitatea alimentară, stimulente economice pentru Ucraina și fonduri pentru a utiliza Legea privind producția de apărare din perioada Războiului Rece pentru a extinde producția internă de minerale cheie care se află în criză din cauza războiului. citeste mai departe

Însă măsura de finanțare s-ar putea confrunta cu probleme la Capitoliu. În martie, Biden a cerut 22,5 miliarde de dolari pentru răspunsul COVID-19, iar democrații, care controlează la limită Senatul și Camera Reprezentanților, ar putea face presiuni pentru ca această măsură să fie adoptată în același timp cu cea privind Ucraina.

Efort de a combina finanțarea pentru război cu răspunsul la pandemie

În timp ce legislatorii susțin în general cheltuielile pentru Ucraina, consilierii republicani ai Congresului au declarat joi că eforturile de a combina finanțarea pentru război cu răspunsul la pandemie ar putea face dificilă adoptarea acesteia.

„Nu-mi pasă cum o fac. O pot face separat sau împreună, dar avem nevoie de amândouă”, a spus Biden

Numai ajutorul militar american pentru Ucraina a depășit 3 miliarde de dolari de când Rusia a lansat ceea ce numește „operațiune militară specială” pentru a demilitariza și elimina fasciștii din Ucraina. Kievul și aliații săi occidentali resping acest lucru ca fiind un pretext fals.

Statele Unite și aliații lor europeni au înghețat active în valoare de 30 de miliarde de dolari deținute de persoane bogate care au legături cu președintele rus Vladimir Putin, inclusiv iahturi, elicoptere, proprietăți imobiliare și obiecte de artă, a declarat administrația Biden.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...