Joc periculos între China și Taiwan. Insula anunță exerciții militare pe fondul celor efectuate de Beijing

Beatrice Dumitru 08.08.2022, 14:01
Joc periculos între China și Taiwan. Insula anunță exerciții militare pe fondul celor efectuate de Beijing

Armata chineză continuă exercițiile militare la scară largă în jurul Taiwanului, deși acestea ar fi tebuit să se încheie pe 7 august. Primele patru zile de manevre au fost răspunsul Beijingului la vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, pe insulă. Taiwanul a reacționat și a anunțat exerciții militare defensive în această săptămână.

Taiwan și China, duelul exercițiilor militare

Taipeiul a acuzat China că folosește exercițiile militare ca practică pentru o invadarea insulei, în timp ce SUA, împreună cu Australia și Japonia, au condamnat mișcarea, spunând că obiectivul acesteia este de a schimba status quo-ul în strâmtoarea Taiwan, corpul de apă lat de 180 km dintre continent și insulă.

În acest context, Taiwanul va organiza exerciții militare cu muniție reală săptămâna aceasta, care simulează o apărare a insulei împotriva unei invazii chineze, au declarat oficialii de la Taipei, în timp ce Beijingul efectuează noi exerciții în jurul insulei. Autoritățile taiwaneze au precizat că exercițiile erau deja programate și nu sunt un răspuns pentru China.

Joc periculos între China și Taiwan. Insula anunță exerciții militare după cele ale Beijingului
China continuă exercițiile militare în jurul Taiwanului.

Vom exersa contracararea atacurilor inamice simulate asupra Taiwanului”, potrivit armatei din Taiwan și citată de Le Ligaro.

Exerciții cu sute de soldați și aproximativ 40 de obuziere

Forțele insulei se vor antrena marți și joi în zona Pingtung, extrem de sudică, iar pentru aceste exerciții vor fi dislocate câteva sute de soldați și aproximativ 40 de obuziere, a mai precizat armata taiwaneză. Insula autoguvernată trăiește sub amenințarea constantă a unei invazii a Chinei, care consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său și a spus în repetate rânduri că vrea să-l recupereze chiar și cu forța, dacă va fi necesar.

Insula organizează în mod regulat exerciții militare care simulează o invazie chineză și luna trecută a fost antrenat să respingă atacurile din mare într-o „operație de interceptare comună”, ca parte a celor mai mari exerciții anuale ale sale.

Sfidând apelurile de a pune capăt exercițiilor pe care le efectuază de săptămâna trecută în jurul insulei, Beijingul a continuat manevrele aeriene și maritime, ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi la Taipei, săptămâna trecută.

În ultimele zile, China a fost acuzată că a simulat o blocare și o invazie a insulei principale Taiwan în timpul exercițiilor sale, în timp ce Beijingul a criticat vizita lui Nancy Pelosi, cel mai înalt oficial ales al SUA care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani, rupând o serie de discuții și acorduri de cooperare cu Washington, inclusiv cele privind schimbările climatice și de apărare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...