Jobul part time taxat la maximum. „Muncești și nu primești nimic, ba chiar vii cu bani de acasă să dai la stat”

Gabriela del Pupo 07.07.2022, 16:42
Jobul part time taxat la maximum. „Muncești și nu primești nimic, ba chiar vii cu bani de acasă să dai la stat”
USR atrage atenția asupra unei propuneri legislative care ar putea să îi determine pe cei care au job-uri part time să contribuie la stat cu aceeași sumă ca și restul contribuabililor cu program de lucru de 8 ore. Parlamentarii transmit că taxarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie a fost încercată de PSD în epoca Dragnea, prin OG nr. 4/2017, sub semnătura lui Mihai Tudose. USR a criticat dur măsura, arătând nu doar că îngrădește dreptul la muncă și că îi descurajează pe cei care vor un al doilea loc de muncă, ci încalcă și Constituția.

„Revine prostia muncești 2 ore, plătești taxe pe 8 ore. PNL s-a lăudat că a eliminat-o în 2020″

Claudiu Năsui spune că guvernanții dau dovadă de ipocrizie având în vedere faptul că temele de interes sunt taxarea celor cu pensii speciale sau cu venituri mari. În fapt prin această inițiativă se încearcă taxarea celor care au al doilea sau chiar al treilea job.

„Revine prostia «muncești 2 ore, plătești taxe pe 8 ore», taxare inventată pe vremea lui Dragnea și unică în lume. A fost contestată și de noi, și de PNL pe vremea când erau în opoziție. PNL s-a lăudat că a eliminat-o în 2020 înainte de alegeri. Dar, ce să vezi, acum că e în coaliție cu PSD și următoarele alegeri sunt departe, prostia aceasta e resuscitată. Ca să știți cine va plăti taxe suplimentare. Tocmai cei cu cele mai mici salarii.

Cei care au un salariu mic și își mai iau după program o a doua slujbă cu normă redusă. Cei care ar munci câteva ore în plus pentru un pic mai mulți bani, fiindcă au mai mare nevoie de ei. Tocmai pe aceștia îi vor supraimpozita și descuraja să muncească. Ca să vă dați seama în ce hal de ipocriți sunt băieții ăștia, vorbeau de impozitarea pensiilor speciale, dar până la urmă vor supraimpozita munca pe salarii mici. Spuneau că statul va strânge cureaua, dar tot pe românii care muncesc îi pun să o strângă”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

„Suprataxarea contractelor part-time este un afront adus și micilor antreprenori”

Parlamentarii spun că PNL, pe vremea când era în opoziție, s-a opus măsurii catalogând măsurile Guvernului Tudose drept „o cârpeală”. Liberalii au depus chiar în 2018 o moțiune simplă intitulată „Lia Olguța Vasilescu – ministrul minciunii și al injustiției sociale”.

„Suprataxarea contractelor part-time este un afront adus și micilor antreprenori. Unica explicație dată de Coaliție este că, în loc să verifice cine respectă și cine încalcă legea, preferă să îi taxeze pe toți ca și cum ar avea lucrători la gri. Mai ales acum, cu presiunea facturilor la energie și a inflației, în recuperarea economică post-pandemie, antreprenorii trebuie să plătească pentru exact cât au nevoie de muncă.

Viitorul muncii este flexibil și pandemia a demonstrat pe larg asta. În UE, munca part-time crește de la an la an. Ca să nu mai spun că, având o generație de absolvenți din care jumătate nu au luat BAC-ul, statul român trebuie să încurajeze intrarea în câmpul muncii, chiar și prin două ore sau patru ore pe zi, pentru ca, odată început lucrul, să poată continua și crește în volum, pregătire și salariu”, explică Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Peste un milion de români afectați

Partidul de opoziție mai transmite că la 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajații vor fi exceptați de la suprataxare. Ceea ce înseamnă că sute de mii de angajați pe fracții de normă vor plăti contribuții la salariul întreg.

Practic, un român care are contract part-time pentru suma brută de 700 de lei ar urma să plătească contribuții sociale și de sănătate de 893 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...