Jigniri la nivel înalt. Replica dată de reprezentanta Rusiei unui oficial român, ce a putut spune despre limba țării noastre

Mihnea Tălău 22.03.2023, 09:08
Jigniri la nivel înalt. Replica dată de reprezentanta Rusiei unui oficial român, ce a putut spune despre limba țării noastre

Limba română enervează la Moscova. După ce ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că așa-numita limbă moldovenească nu există, fiind ceva artificial creat de URSS și folosit ulterior de Rusia în scopuri propagandiste, a venit și replica Kremlinului. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a răspuns dur, afirmând că în această logică, și ministrul român de Externe poate fi numit o „construcție artificială”.

Noaptea minții Mariei Zaharova

„Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o construcţie artificială”, a scris Maria Zaharova pe contul său de Telegram.

Mai departe, pe același ton, aceasta și-a continuat retorica aberantă.

„Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii”, a spus Zaharova susținând o altă enormitate, cum că „limba moldovenească este mai veche decât limba română”.

România expulzează 10 diplomați ruși. MAE: „Condamnăm ferm crimele comise la Bucha și în alte localități din Ucraina”

Năravurile Moscovei -”lecție de istorie” tipic NKDV-istă

Cu alte cuvinte, după mintea Zaharovei, care ține o lecție de istorie tipic NKDV-istă, limba română ar trebui redenumită limba moldovenească, pentru că aceasta din urmă este mai veche decât româna

„În lingvistica istorică, există de mult timp un consens în privinţa limbilor moldovenească şi română. Ele sunt într-adevăr asemănătoare, dar sunt dialecte diferite. Limba moldovenească este o limbă veche a moldovenilor, este menţionată în lucrări din secolul al XVII-lea. În 1628, a fost publicată cartea savantului german I. Alsted „Comorile cronologiei”, în care moldoveneasca – lingua moldavorum – este menţionată în tabelul limbilor şi dialectelor Pământului. Există, de asemenea, referiri mai vechi la limba moldovenească, până în secolul al XVI-lea. Şi atunci nu exista limba română, exista limba română veche, care se numeşte mai corect, aşa cum consideră majoritatea cercetătorilor, limba valahă. Limba română propriu-zisă s-a format abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, după ce teologul român Samuil Micu-Klein a creat un set de reguli şi o gramatică.

Mai mult decât atât, limba moldovenească, ca limbă a statalităţii moderne, este în mod organic un simbol al autoidentificării locuitorilor moldoveni, formată în interiorul graniţelor moderne din 1940. Prin abandonarea limbii moldoveneşti, actualul regim de la Chişinău ridică întrebarea: a cui este acum Basarabia (care a fost ocupată de România până în 1940) şi cui aparţin pământurile de-a lungul Nistrului (care au făcut parte din Ucraina până în 1940)? În mod paradoxal, limba moldovenească este acum păstrată oficial doar în Transnistria. Dacă vor să rescrie numele limbii, atunci să se ţină de logica istorică şi să numească limba română moldovenească, şi nu invers”, a scris, zilele trecute, Zaharova.

Despre declarațiile belicoase ale Zaharovei, Bogdan Aurescu a spus că „nu se obişnuieşte ca un ministru de externe să comenteze declaraţiile unui alt ministru de externe”.

Cu o săptămână în urmă, Parlamentul de la Chișinău a adoptat proiectul referitor la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislaţia Republicii Moldova, fapt care a inflamat spiritele la Moscova.

 

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...