Jens Stoltenberg: ”Războiul din Ucraina, cel mai periculos moment al Europei de la al Doilea Război Mondial încoace”

Mihnea Tălău 04.08.2022, 14:09
Jens Stoltenberg: ”Războiul din Ucraina, cel mai periculos moment al Europei de la al Doilea Război Mondial încoace”

Războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, iar Rusiei nu trebuie să i se permită să câștige, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cea mai periculoasă situație din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial

Pentru a împiedica Moscova să reușească, NATO și țările membre ar putea fi nevoite să continue să sprijine Ucraina cu arme și alte tipuri de asistență pentru o perioadă lungă de timp, a spus el, potrivit Reuters.

„Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu reușească”, a declarat Stoltenberg într-un discurs susținut în Norvegia, țara sa natală.

Descriind ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” drept un atac la adresa actualei ordini mondiale, Stoltenberg a declarat că alianța trebuie să împiedice extinderea războiului.

„Aceasta este cea mai periculoasă situație din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Dacă președintele Vladimir Putin se gândește măcar să facă ceva similar cu o țară NATO, așa cum a făcut cu Georgia, Moldova sau Ucraina, atunci toată NATO va fi implicată imediat”, a spus Stoltenberg.

Război Ucraina, ziua 144. Ruşii au folosit muniţie incendiară în Doneţk. Softurile centralei de la Cernobîl, furate

Este cea de-a 162-a zi de război în Ucraina și perspectivele opririi ostilităților sunt tot mai incerte. Bombardamentele nu mai contenesc, iar numărul victimelor crește de la o oră la alta.

Taiwanul poate deveni un nou teatru de război

Dar iată că situația se complică în întreaga lume. Vizita de miercuri a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei a inflamat spiritele și în altă parte a lumii.

China a lansat, joi, mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din jurul coastelor de nord-est și sud-vest ale Taiwanului. În plus, armata chineză a făcut multiple incursiuni scurte pe linia mediană care desparte strâmtoarea Taiwan începând de miercuri seara și continuând până joi dimineață.

Între timp, Marina SUA a declarat că portavionul USS Ronald Reagan desfășura operațiuni programate în Marea Filipinelor din Pacificul de Vest, o porțiune de ocean care include apele de la sud-est de Taiwan.

Urmăriți Impact.ro și pe