Cutremur foarte puternic în Japonia. Seismul a fost surprins de camerele VIDEO | Bilanțul victimelor a crescut

Cătălina Burghelea 17.03.2022, 09:45

Un cutremur puternic a lovit, miercuri noapte, nord-estul Japoniei, întrerupând temporar energia electrică la două milioane de case. Seismul cu magnitudinea de 7,3 pe scara Richter s-a produs în aceeași regiune în care o zguduitură majoră a declanșat dezastrul nuclear de la Fukushima în urmă cu 11 ani. Două persoane au murit și cel puțin 90 au fost rănite, spun oficialii.

Cutremur de 7,3 în Japonia

Update 17 martie, ora 09.42. Joi dimineaţă, Hirokazu Matsuno, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, a transmis că bilanțul victimelor a crescut. Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 100 au fost rănite în cutremurul puternic din estul Japoniei.

Știrea inițială

Cutremurul a avut loc în largul coastei regiunii Fukushima, la o adâncime de 60 de kilometri. La scurt timp, autoritățile japoneze au emis un avertisment de tsunami pentru anumite părți ale coastei de nord-est.

În unele zone, cutremurul a fost prea puternic pentru ca oamenii să stea în picioare, iar clădirile s-au clătinat în capitala Tokyo, relatează agenția de presă AFP. Seismul a avut loc la ora locală 23:36 (14:36 ​​GMT), la o adâncime de 57 de kilometri, au declarat autoritățile japoneze. Au fost replici în Fukushima, Miyagi și Yamagata.

Două persoane au murit și zeci au fost rănite într-un cutremur puternic produs peste noapte în estul Japoniei, care a generat o avertizare de tsunami, au declarat autoritățile joi.

Alertă de tsunami

Imediat după eveniment, agenția de meteorologie din Japonia a emis o alertă de tsunami pentru anumite părți ale coastei de nord-est, dar postul de televiziune japonez NHK raportează acum că a fost retras avertismentul, relatează BBC.

Aproximativ 700.000 de case din Tokyo și 156.000 din nord-estul Japoniei au rămas fără curent electric imediat după unda de șoc. În unele locuri, avaria a fost soluţionată complet peste câteva ore.

Zeci de răniți și două decese

Zeci de persoane din nord-estul Japoniei au fost rănite de obiecte care au căzut, iar în orașul Soma, prefectura Fukushima, presa locală a raportat că un bărbat de 60 de ani a murit. Al doilea deces a fost raportat în Miyagi.

Un tren glonț, aflat la nord de orașul Fukushima, a fost deraiat de cutremur.

Martorii fac dezvăluiri înfiorătoare

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a transmis că guvernul său încă încearcă să evalueze amploarea daunelor, iar autoritățile au spus că serviciile de urgență au fost sufocate de apeluri.

„Facem tot posibilul pentru a evalua amploarea pagubelor”, a declarat Hirokazu Matsuno, purtătorul de cuvânt al guvernului.

„Replicile majore au loc adesea la câteva zile după primul cutremur, așa că vă rugăm să stați departe de orice clădire prăbușită și de alte locuri cu risc ridicat”, a adăugat acesta.

În Ishinomaki, un oficial al orașului a mărturisit că a fost trezit de „zguduituri extrem de violente”.

„Am auzit pământul bubuind. În loc să mă simt speriat, mi-am amintit imediat de marele cutremur din Japonia de Est”, a spus bărbatul, referindu-se la dezastrul din 2011.

Seism produs în apropiere de Fukushima

Seismul de joi s-a produs la aproape 60 de kilometri de Fukushima, nu departe de epicentrul celui mai puternic cutremur din istoria Japoniei, care a ucis 18.000 de oameni în urmă cu 11 ani. La acea vreme, a declanșat un tsunami și a distrus centrala nucleară de la Fukushima, provocând un dezastru major după scurgerea radiațiilor.

Japonia se află pe „Cercul de foc” al Pacificului, un arc de activitate seismică intensă ce se întinde prin Asia de Sud-Est și prin bazinul Pacificului. Țara este lovită frecvent de cutremure, dar rămâne bântuită de amintirea catastrofei din 2011.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...