Italia schimbă regulile de clasificare a restricțiilor. Ce se întâmplă cu Green Pass-ul

Elena Avramescu 17.01.2022, 11:23
Italia schimbă regulile de clasificare a restricțiilor. Ce se întâmplă cu Green Pass-ul

În foarte scurt timp, Italia urmează să schimbe sistemul de culori prin care se modificau regulile (deschideri, închideri de magazine) în funcție de rata de contagiune a diverselor zone. În plus, vor fi excepții pentru prezentarea Green Pass-ului, cu scopul de a facilita desfășurarea mai multor acțiuni de bază.

Italia schimbă regulile de clasificare a restricțiilor

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a dat startul discuțiilor cu reprezentații Regiunilor, astfel că se cere Guvernului să schimbe sistemul de culori pentru a evita noi închideri. Ministrul Sănătății crede că sistemul de culori pe regiuni a jucat un rol vital în distingerea nivelurilor de contagiune și în luarea măsurilor de izolare, însă virusul a suferit modificări, astfel că în următoarele ore vor începe discuții care vor schimba totul.

Subsecretarul de stat, Pierpaolo Sileri, crede că „regulile vor fi modificate și simplificate foarte curând”. Chiar și președintele Consiliului Superior de Sănătate, Franco Locatelli, este de aceeași părere.

“Sistemul de culori al regiunilor a fost dezvoltat într-un moment diferit – amintește coordonatorul CTS -. Că putem ajunge la o reconsiderare este în logica lucrurilor”, a spus președintele Consiliului Superior de Sănătate, Franco Locatelli.

Noi restrictii în Italia. Ce nu mai au voie sa faca persoanele nevaccinate impotriva covid
Italia schimba restrictiile

În prezent, Guvernului dorește să meargă înainte cu regulile actuale.

În această zi este programată o altă ședință pentru a decide cu privire la excepții de la obligația de a prezenta permisul verde de bază. Premierul Mario Draghi poate semna mâine un ordin cu lista magazinelor unde se va putea fără Green Pass, iar pe lista preliminară se află magazinele cu produse alimentare, farmacii, chioșcuri de ziare și tutungerii. În plus, florăriile, cele care vând haine pentru bebeluși, parfumeriile și magazinele care desfășoară oricare alte activități comerciale care nu se consideră strict necesare nu vor avea parte de excepții.

Se poate ca alte excepții limitate să fie incluse, în contextul în care sunt indispensabile pentru „a asigura satisfacerea nevoilor esențiale și primare ale persoanei”, după cum scrie în decretul-lege din 7 ianuarie care a introdus certificarea verde pentru o listă lungă de activități: birouri publice, servicii poștale, bancare și financiare și activități comerciale.

În Italia se fac schimbări în fiecare săptămână în privința regulilor din pandemie, astfel că de-a lungul timpului au fost emise mai multe decrete (dpcm) care modifică substanțial regulile. Italia a fost și una dintre cele mai lovite țări, astfel că pandemia a dus la milioane de infectări și numeroase decese.

Urmăriți Impact.ro și pe