Italia începe să se redeschidă din 26 aprilie. De ce primul ministru vorbește de un ”risc calculat”

Cristian Cojocaru, Mihai Ianoși 16.04.2021, 20:45
Italia începe să se redeschidă din 26 aprilie. De ce primul ministru vorbește de un ”risc calculat”

Autoritățile din Italia iau în considerare să redeschidă în mod treptat începând cu 26 aprilie. Astfel, mai multe zone urmează să schimbe codul de culoare, revenind la un mod mai moderat.

Italia dorește să redeschidă din aprilie

Italia ia în calcul relaxarea restricțiilor impuse de către autorități în timpul pandemiei de coronavirus. Astfel, mai multe dintre zonele Peninsulei, vor trece din nou în ”galben”. Mario Draghi, premierul din Peninsulă a afirmat că începând cu data de 26 aprilie ar urma redeschiderea restaurantelor dar și a școlilor.

Totodată, premierul Italiei a adăugat că Guvernul a decis să își asume un ”risc calculat”, așadar clasificând regiunile din Italia ale căror date epidemiologice sunt satisfăcătorare, din nou în ”zone galbene”. Acest lucru arată că în acele zone, riscul este unul moderat, iar restricțiile își vor reduce gradul de severidtate, după cum relatează AFP.

„Se va acorda prioritate activităţilor în aer liber”, a declarat premierul Draghi, fără să menţioneze concret barurile şi restaurantele dispunând de mese afară, dar care sunt implicit incluse în această categorie. „Toate instituţiile şcolare se vor redeschide cu prezenţă fizică în zonele galbene şi portocalii (risc mediu)”, a adăugat Mario Draghi.

Peninsula se pregateste de relaxarea masurilor impuse de catre autoritati
Peninsula se pregateste de relaxarea masurilor impuse de catre autoritati

Vor fi posibile călătoriile între regiuni

La baza acestui proiect de redeschidere treptată stau doi mari factori, aceștia fiind reprezentați de către menținerea distanțării fizice și purtarea măștii de protecți și totodată accelerarea campaniei de vaccinare în rândul cetățenilor.

„Probabilitatea să fim obligaţi să impunem din nou restricții este foarte mică dacă vom respecta regulile de prevenţie”, a mai adăugat premierul Italiei.

Totodată., acesta a mai afirmat că urmează ca între două regiuni incluse în scenariul galben, vor fi posibile călătoriile. Astel, în lunile care urmează, locuitorii Peninsulei se vor putea bucura de mai multe relaxări, la nivel național. Această decizie a guvernului, reprezintă o accelerare, după ce anterior, consiliul de miniștrii care a avut loc la sfârștiul lunii martie, purtau discuții cu privire la anularea oricărei zone galbene pe teritoriul Italiei până la data de 30 aprilie, indiferent care ar fi fost situația epidemiologică din anumite regiuni.

Robert Speranza, ministrul Sănătății italian, a afirmat la rândul său că guvernanții iau în calcul și redeschiderea piscinelor în aer liber începând cu data de 15 mai. Pe lângă acestea, sălile sportive ar urma să își deschidă ușile începând cu 1 iunie, iar organizarea târgurilor precum și ale expozițiilor comerciale, începând cu data de 1 iulie. Italia reprezintă prima țară din Europa care a fost grav afectată de pandemia de coronavirus începând cu februarie 2020, înregistrând peste 115.000 de decese la nivel național.

Urmăriți Impact.ro și pe