Israelul, un nou atac în fâșia Gaza cu avioane de luptă. Care e bilanțul victimelor acum

Ana Anitoiu 22.08.2021, 12:00
Israelul, un nou atac în fâșia Gaza cu avioane de luptă. Care e bilanțul victimelor acum

Israelul a inițiat un nou atac în fâșia Gaza cu avioane de luptă, sâmbătă, după ce zeci de oameni au fost răniți în timpul violențelor dintre palestinieni și trupele de la frontieră. Noul val de ciocniri de la granița acestei țări este unul dintre cele mai grave de la conflictul de 11 zile cu Hamas ce a avut loc în luna mai.

Care este bilanțul victimelor

După ce avioanele de luptă israeliene au lovit bazele Hamas din Gaza au fost răniți 41 de civili, printre care se numără și un băiat palestinian în vârstă de 13 ani, în stare critică, conform Ministerului Sănătății din Gaza. Potrivit autorităților sanitare din Gaza, el ar fi fost împușcat în cap. Un soldat israelian al Poliției de Frontieră a suferit și el răni grave.

Atacul a avut loc după ce sute de palestinieni s-au adunat lângă frontiera Fâșiei Gaza pentru a participa la un protest organizat de conducătorii islamiști ai enclavei Hamas și alte facțiuni.

Israelul, un nou atac in fasia Gaza cu avioane de lupta
Imagine din Fasia Gaza

Momentul ce a provocat atacul

Protestul a fost organizat de Hamas pentru a marca arderea moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc din Islam, din urmă cu 52 de ani. Mulți tineri palestinieni au aruncat cu pietre și bombe de foc către soldații israelieni și au incendiat cauciucuri.

În plus, au încercat să se urce zidul de frontieră, iar unii au încercat să dezarmeze un soldat, iar un militar izraelian a fost rănit după ce protestatarii au deschis focul asupra lui.

“Moscheea Al-Aqsa este o linie roșie și orice atac asupra ei va fi întâmpinat cu o rezistență curajoasă din partea poporului nostru”, a declarat Hamas într-un comunicat, precizând că la manifestație au participat “mii” de oameni.

Drept răspuns la acțiunile protestatarilor, soldații israelieni au tras cu gaze lacrimogene, dar și focuri de armă. După ce a fost împușcat militarul izraelian au fost lansate atacurile aeriene. Aeronavele au lovit patru locuri de depozitare și fabricare a armelor ce aparțin Hamas.

Ce a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas

După noua escaladare a ostilităților, purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a declarat că atacurile aeriene ce au avut loc sâmbătă au demonstrat că Israelul încearcă ”să-și acopere eșecul și dezamăgirea în fața statorniciei poporului nostru și a rezistenței curajoase”.

În urma acestor violențe, armata Israelului a anunțat că a întărit divizia Gaza cu trupe suplimentare. Această creștere a tensiunilor s-a petrecut la trei luni după ce Israelul și Hamas au încheiat un armistițiu, după 11 zile de conflict sângeros, cel mai puternic din ultima perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe