EXCLUSIV

Israelul și-a redeschis granițele de o lună, dar românii evită încă una dintre destinațiile lor preferate. Ce ar putea schimba lucrurile EXCLUSIV

Alexandru Catalan 07.02.2022, 19:18
Israelul și-a redeschis granițele de o lună, dar românii evită încă una dintre destinațiile lor preferate. Ce ar putea schimba lucrurile EXCLUSIV

Românii nu se înghesuie să se întoarcă în vizită la locurile sfinte ale creștinismului, deși Israelul a devenit în ultimii ani una dintre destinațiile preferate de călătorie. Și asta în ciuda faptului că de aproape o lună, din 9 ianuarie, Israelul a anunțat redeschiderea granițelor sale, în anumite condiții însă.

Românii evită să mai plece în excursie în Israel

În 2019, ultimul an înaintea începerii pandemiei de COVID-19, ce a afectat în mare măsură turismul intern și international, România era a cincea țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de turiști ce alegeau Israelul ca destinație de vacanță. În acel an, circa 200.000 de români au mers, în grupuri organizate sau pe cont propriu, la locurile sfinte ale creștinismului sau în diverse alte orașe sau destinații exotice din Israel, o țară care se află la doar două ore și jumătate distanță, cu ajutorul călătoriei cu avionul.

„După doi ani de absență, luăm în calcul dorința românilor de a reveni în Israel. Nu vom putea însă să ne facem o imagine clară asupra acestei dorințe mai devreme de primăvara acestui an. Și asta în primul rând din cauza valului actual al pandemiei, fiindcă Omicronul este, și la noi, și la ei, pe agenda zilei, dându-ne destule bătăi de cap!”, a declarat pentru impact.ro Oana Streșină, reprezentanta unei cunoscute agenții de turism care organizează de ani buni excursii în Israel.

Romanii evita sa mai plece in excursie in Israel
Romanii evita sa mai plece in excursie in Israel

Oferte între 970 și 1.065 de euro, pentru opt zile și șapte nopți

Ea crede că valul de entuziasm va crește o dată cu apropierea sărbătorilor pascale, din a doua jumătate a lunii aprilie.„Avem deja oferte pentru perioada Paștelui, care variază între 970 și 1.065 de euro, pentru opt zile și șapte nopți. Pentru cei care doresc să evite aglomerația de Paște, o pot face pentru 620 de euro, pentru un număr mai mic de zile. Iar pentru cei care doresc să mai aștepte, avem deja oferte pentru vara acestui an, iulie și august, cu 930 de euro, sejurul”, a mai precizat Oana Streșină.

Dacă obiceiurile de călătorie se vor păstra, mai trebuie spus că cel mai mare număr de români care au vizitat Israelul înainte de pandemie a fost atins în octombrie 2019, când peste 50.000 de conaționali au ales această țară ca loc de relaxare.

Condițiile de intrare în Israel

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, începând cu 9 ianuarie 2022, cetățenii străini pot intra în Israel în anumite condiții, legate de actuala pandemie de COVID-19. Fie sunt vaccinați, fie sunt persoane trecute prin boală și vindecate, care dețin un certificat de vindecare UE, pe baza unui test amplificare a acizilor nucleici (NAAT) pozitiv.

Pentru cei vaccinați cu doar două doze, aceștia trebuie să facă dovadă că au 14 zile de la efectuarea celei de a doua doze, dar nu mai mult de 180 de zile de la efectuarea unei scheme complete de vaccinare, cu un vaccin aprobat de OMS. Israelul primește și străini vaccinați cu serul rusesc Sputnik sau cu cel indian, dar cei în cauză își vor face un test serologic la intrarea în Israel, în funcție de rezultatele căruia se iau anumite decizii.

Posesorii certificatelor de vaccinare sau vindecare mai trebuie să știe că durata de validitate a propriilor acte nu trebuie să expire pe durata aflării acestora pe teritoriul israelian.

Ce cuprinde declarația electronică

În plus, intrarea în Israel se realizează în baza unei declarații electronice care se completează cu 48 ore anterior zborului. Declarația cuprinde informații personale, informații medicale (cu atașamentele necesare), detalii legate de zbor ( compania aeriană, numărul zborului și ora estimată la care aterizează în Israel) precum și locația de carantină în Israel (până la primirea rezultatului testului PCR efectuat în aeroport și ulterior, în cazul unui test pozitiv), adresă care, atenție, nu poate fi schimbată ulterior.mOdată completată electronic și transmisă corespunzător, doritorul va primi într-un interval scurt de timp un mesaj electronic automat ca dovadă necesară îmbarcării.

De asemenea, e necesară prezentarea unui test PCR negativ, efectuat cu 72 ore anterior decolării sau a unui test rapid (antigen) efectuat cu maxim 24 de ore înaintea zborului, cu condiția să fie făcut la laboratoare autorizate, fiindcă autoritățile israeliene nu admit kit-urile de teste antigen pentru acasă. Începând din 7 februarie, autoritățile israeliene au decis să relaxeze condițiile interne de intrare în cafenele, restaurante, baruri, săli de sport sau hoteluri.

Urmăriți Impact.ro și pe