Israelul interceptează rachete lansate din Fâșia Gaza, după ce a devenit ținta unei „campanii de incitare conduse de Hamas”

Elena Avramescu 19.04.2022, 07:57
Israelul interceptează rachete lansate din Fâșia Gaza, după ce a devenit ținta unei „campanii de incitare conduse de Hamas”

Militanții palestinieni au tras luni o rachetă în sudul Israelului pentru prima dată în câteva luni, într-o escaladare potențială majoră după ciocniri într-un loc sfânt sensibil din Ierusalim și un val de atacuri și raiduri militare în alte părți. Israelul a spus că a interceptat racheta și că nu au existat rapoarte imediate despre victime sau pagube, notează France 24.

Rachete lansate din Fâșia Gaza, interceptate de Israel

Israelul îi consideră responsabili pe conducătorii militanti Hamas din Gaza pentru toate astfel de proiectile și de obicei lansează lovituri aeriene în urma lor. A fost primul astfel de tir de rachetă de la Revelion. Cu câteva ore mai devreme, liderul grupării militante Jihad Islamic, care se mândrește cu un arsenal de rachete, a emis un avertisment scurt, criptic, condamnând „încălcările” israeliene la Ierusalim.

Ziad al-Nakhala, care are sediul în afara teritoriilor palestiniene, a spus că amenințările de înăsprire a blocadei israeliano-egiptene asupra Gazei impuse după ce Hamas a preluat puterea în 2007 „nu ne pot reduce la tăcere de ceea ce se întâmplă în Ierusalim și în Cisiordania ocupată”.

Palestinienii și poliția israeliană s-au ciocnit în weekend în și în jurul complexului Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, care a fost mult timp un epicentru al violenței israeliano-palestiniene. Este al treilea loc cel mai sfânt din islam și cel mai sfânt pentru evrei, care se referă la el ca Muntele Templului, deoarece moscheea se află pe un vârf de deal unde templele evreiești erau situate în antichitate. Protestele și ciocnirile de anul trecut au dus în cele din urmă la un război de 11 zile în Gaza.

Poliția a spus că răspunde la aruncarea cu pietre palestinienilor și că s-a angajat să se asigure că evreii, creștinii și musulmanii, ale căror sărbători majore converg în acest an, le pot sărbători în siguranță. Palestinienii văd prezența poliției la fața locului ca pe o provocare.

Prim-ministrul Naftali Bennett a declarat luni, înainte de tragerea de rachete, că Israelul a fost ținta unei „campanii de incitare conduse de Hamas”.

Iordania și Egipt au condamnat acțiunile de la moschee

Cele mai recente tensiuni vin în timpul confluenței lunii sfinte musulmane a Ramadanului și a sărbătorii evreiești de Paște, care durează o săptămână. Creștinii își sărbătoresc, de asemenea, săptămâna lor sfântă înainte de Paște, iar zeci de mii de vizitatori s-au adunat în Orașul Vechi al Ierusalimului, care găzduiește principalele locuri sfinte pentru toate cele trei credințe, pentru prima dată de la începutul pandemiei de coronavirus.

Iordania și Egiptul, care au făcut pace cu Israelul cu zeci de ani în urmă și au coordonat cu acesta în chestiuni de securitate, au condamnat acțiunile sale la moschee. Iordania, care servește ca custode al site-ului, l-a convocat luni pe responsabilul cu afaceri al Israelului, în semn de protest.

Regele Iordaniei Abdullah al II-lea a discutat despre violență cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi, fiind de acord cu „necesitatea de a opri toate măsurile ilegale și provocatoare israeliene” acolo, potrivit unui comunicat. Iordania plănuia să convoace o reuniune a altor state arabe pe această problemă.

Israelul a lucrat pentru a îmbunătăți relațiile cu Iordania în ultimul an și a normalizat recent relațiile cu alte state arabe din cauza preocupărilor lor comune cu privire la Iran. Dar ciocnirile din Ierusalim și un val recent de violențe au adus o atenție reînnoită asupra conflictului cu palestinienii, pe care Israelul a încercat să-l marginiască în ultimii ani.

Un partid arab care a făcut istorie anul trecut alăturându-se coaliției de guvernare a Israelului și-a suspendat participarea duminică, un act în mare măsură simbolic care, totuși, a reflectat sensibilitatea locului sfânt, care se află în centrul emoțional al conflictului vechi de un secol.

Israelul a capturat Cisiordania, împreună cu Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est, care include Orașul Vechi, în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Palestinienii caută acele teritorii pentru un viitor stat independent.

Palestinienii s-au temut de mult că Israelul intenționează să preia sau să împartă moscheea, iar în ultimele săptămâni apelurile extremiștilor evrei de a sacrifica animalele acolo au circulat pe scară largă printre palestinieni pe rețelele de socializare, declanșând apeluri pentru apărarea moscheii.

Autoritățile israeliene spun că nu au intenția de a schimba status quo-ul, iar poliția aplică o interdicție a sacrificiilor de animale. Israelul spune că forțele sale de securitate au fost forțate să intre în complex vineri dimineața, după ce palestinienii au aruncat cu pietre în direcția unui loc sfânt evreiesc adiacent.

Violența din Ierusalim a venit în urma unei serii de atacuri palestiniene în Israel, care au ucis 14 persoane. Israelul a lansat raiduri de arestare aproape zilnice și alte operațiuni militare în Cisiordania ocupată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...