Își permite România să renunțe la petrolul rusesc? Promisiunea făcută de ministrul Energiei

Ioana Bucur 04.05.2022, 20:57
Își permite România să renunțe la petrolul rusesc? Promisiunea făcută de ministrul Energiei

Miercuri, 4 mai, a fost prezentat al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei în urma războiului declanşat în Ucraina. La scurt timp anunțul făcut de Ursula von der Leyen, au apărut și primele îngrijorări. Își permite România să renunțe la petrolul rusesc, așa cum a propus președintele Comisiei Europene? Ministrul Energiei a afirmat că țara noastră va susține noile măsuri. Virgil Popescu a vorbit și despre o eventuală creștere a prețului la gaz.

Ministrul Energiei, despre interzicerea petrolului rusesc

Miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Energiei a fost întrebat dacă își permite România să renunțe la importul de petrol rusesc, așa cum se recomandă în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al șaselea, anunțat de Ursula von der Leyen.

Virgil Popescu a punctat că țara noastră este stat membru și va fi solidară deciziilor Comisiei Europene.

„Sigur că da. Se discută de foarte mult timp despre acest lucru. Noi am discutat cu rafinăriile despre această posibilitate. Aţi văzut că cei de la OMV Petrom iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse.

E vorba de produsele petroliere, benzină şi motorină. România e solidară, e stat membru. Aţi văzut decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema să ne ia neperegătiţi”, a declarat Virgil Popescu, întrebat, miercuri la finalul şedinţei de Guvern, dacă îşi permite România să renunţe la petrolul rusesc.

Cât despre un posibil impact asupra preţului gazului pentru români, ministrul Energiei a răspuns: „Preţul gazului pentru români, aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este la un preţ fix de 150 lei pe MW”. Popescu a „promis” că facturile românilor nu ar trebui să fie afectate, țara noastră producând mai mult gaz decât consumă.

„Deci nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio ameninţare pe termen scurt. Noi lucrăm la reducerea dependenţei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lăsaţi-ne să finalizăm”, a completat ministrul Energiei.

Își permite România să renunțe la petrolul rusesc? Promisiunea făcută de Ministrul Energiei
Virgil Popescu, ministrul Energiei

Klaus Iohannis: „Despre renunţarea la importurile de petrol şi gaz rusesc se discută de multă vreme şi noi ne-am pregătit pentru această discuţie”

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România sprijină cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei anunţat de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, printre care se numără interzicerea importului de petrol rusesc.

„Propunerea făcută de Comisie este una pe care o sprijinim. Această propunere prevede un aşa numit phase out, adică o renunţare graduală, în următoarele şase luni, la importul de petrol rusesc. Tematica nu este nouă. Despre renunţarea la importurile de petrol şi gaz rusesc se discută de multă vreme şi noi ne-am pregătit pentru această discuţie.

Guvernul lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt. Avem variante şi aceste variante evident că sunt în discuţie şi chiar unele sunt în concretizare. România va fi pregătită şi va face faţă, dacă în final se hotărăşte această abordare”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă cu omologul german, miercuri la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a dezvăluit că Guvernul României lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...