ÎPS Teodosie, un nou derapaj: “La ortodocşi vine Lumina, la catolici, nu”. Replica fabuloasă pe care i-a dat-o preotul catolic Francisc Doboş

Ioana Bucur 13.06.2021, 23:51
ÎPS Teodosie, un nou derapaj: “La ortodocşi vine Lumina, la catolici, nu”. Replica fabuloasă pe care i-a dat-o preotul catolic Francisc Doboş

După declarațiile scandaloase despre statutul femeilor în biserică, ÎPS Teodosie a avut un nou derapaj, afirmând că „la ortodocşi vine Lumina, la catolici, nu”. Replica fabuloasă pe care i-a dat-o preotul catolic Francisc Doboş.

ÎPS Teodosie, un nou derapaj: „La ortodocşi vine Lumina, la catolici, nu”

ÎPS Teodosie „lovește” din nou. Invitat la „Interviurile lui Cristoiu”și întrebat dacă modernizarea este unul dintre obiectivele Bisericii Ortodoxe, a răspuns vehement că „Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradițiilor”. Arhiepiscopul Tomisului a făcut apoi o serie de declarații bizare despre catolici:

„Sunt cu aggiornamento. Biserica Romano-Catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”, a spus ÎPS Teodosie, la Aleph News.

El a făcut și o comparație între Biserica Ortodoxă și cea Catolică, susținând că ortodocșii au „mai mult o afirmare pe verticală”, în timp ce catolicii „se dezvoltă pe orizontală”.

„Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”, a adăugat Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie, declaratii transante
IPS Teodosie

Replica fabuloasă pe care i-a dat-o preotul catolic Francisc Doboş

Întrebat despre afirmația Arhiepiscopului Tomisului, preotul catolic Francisc Doboș a spus că ÎPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a adăugat Doboș.

Invitat la Radio Dobrogea, la începutul lunii mai, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns unei întrebări ce naște de multă vreme controverse în rândul celor care critică tradițiile și obiceiurile Bisericii Ortodoxe. ÎPS Teodosie a explicat de ce crede că femeile nu pot deveni preoți și nici nu pot avea roluri importante în Biserică.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale.

Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: «creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul». Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus «În dureri vei naşte fii». Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus ÎPS Teodosie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...