ÎPS Teodosie refuză să iasă la pensie. Motivul pentru care a dat în judecată universitatea din Constanța

Stan Filon 23.09.2021, 15:05
ÎPS Teodosie refuză să iasă la pensie. Motivul pentru care a dat în judecată universitatea din Constanța

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se revoltă din nou! După ce a militat împotriva restricțiilor impuse de Guvern pentru stoparea răspândirii coronavirusului și a ținut două slujbe de Înviere într-un an, Arhiepiscopul Tomisului se revoltă acum împotriva Facultății de Teologie, care l-a scos la pensie, fără acordul său!

ÎPS Teodosie refuză vehement să iasă la pensie

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu vrea să se pensioneze și vrea să rămână titular la Facultatea de Teologie de la Universitatea Ovidius din Constanța. Fața bisericească a fost pus în fața faptului împlinit, când s-a trezit că nu mai este titular de catedră, deoaree a depășit 65 de ani, vârsta pensionării. Nu a stat cu mâna în sân, ci a chemat Universitatea în instanță, potrivit portalului instanțelor și unei declarații a biroului de presă a Universității.

”ÎPS Teodosie a atacat în instanță Universitatea „Ovidius” din Constanța pentru că nu are metodologia prevăzută de Legea 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic și de cercetare din învățământul superior, deci nu poate da curs solicitărilor cu privirea menținerea calității de titular după vârsta pensionării”, a declarat Dan Mihăescu, șeful biroului de presă al Universității Ovidius.

IPS Teodosie refuza sa iasa la pensie
IPS Teodosie refuza sa iasa la pensie

Senatul Universității a decis

Oficialii universității au precizat că instituia de învățământ superior a avut metodologia invocată de Teodosie, dar a fost abrogată, iar legea nu obligă instituția să o reintroducă.

Senatul Universtății Ovidius a decis ca toți cei care împlinesc vârsta de 65 de ani sa iasă la pensie, iar Arhiepiscopul Tomisului a împlinit 65 de ani în 12 decembrie 2020, așadar se încadrează și el pentru pensionarea forțată. Legat de pensionarea lui ÎPS Teodosie, conducerea Universității ”Ovidius” a transmis că ”și în cazul invocat vor fi aplicate prevederile specifice ale Legii Educației Naționale și ale Codului Muncii”. Așadar, nu va fi făcută nicio excepție pentru IPS Teodosie.

De cealaltă parte, Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, a transmis pentru Info Sud-Est că înaltul prelat a depus cerere de prelungire a activității după vârsta de pensionare ”la solicitarea Decanului și a Consiliului Profesoral” din cadrul Facultății de Teologie.

Arhiepiscopul Tomisului a fost ales decanul Facultății de Teologie în 17 septembrie 2002 și a rămas în această funcție timp de 14 ani, până în anul 2016. Teodosie a fost și prorector al UOC în perioada martie 2012-iunie 2014. Odată pensionat, ÎPS Teodosie nu va mai putea deține nicio funcție în universitate și nu va mai putea face parte din Consiliul Facultății de Teologie. Dacă va decide, totuși, să rămână, ÎPS Teodosie va putea fi plătit în sistemul ”plata cu ora”.