ÎPS Teodosie a explicat de ce crede că femeile nu pot deveni preoți. “Ele au început păcatul”

Ioana Bucur 06.05.2021, 22:13
ÎPS Teodosie a explicat de ce crede că femeile nu pot deveni preoți. “Ele au început păcatul”

ÎPS Teodosie a explicat de ce crede că femeile nu pot deveni preoți. Arhiepiscopul Tomisului susține că nu este vorba despre vreo formă de discriminare, motivul fiind unul biblic, legat de statutul bărbatului și, mai cu seamă, condiția femeii.

ÎPS Teodosie a explicat de ce crede că femeile nu pot deveni preoți

Invitat la Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns unei întrebări ce naște de multă vreme controverse în rândul celor care critică tradițiile și obiceiurile Bisericii Ortodoxe. ÎPS Teodosie a explicat de ce crede că femeile nu pot deveni preoți și nici nu pot avea roluri importante în Biserică. Acesta a declarat că nu se poate vorbi despre vreo formă de discriminare, motivul fiind legat statutul bărbatului și al femeii.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”, a spus ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a adăugat că femeia a fost cea care a început păcatul, iar acesta ar fi și motivul pentru care nașterea este atât de dureroasă:

„Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: «creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul». Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus «În dureri vei naşte fii». Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Motivul pentru care ÎPS Teodosie îl apreciază pe Gigi Becali foto - Inquam
ÎPS Teodosie. Foto – Inquam

ÎPS Teodosie: „Mă împărtăşesc zilnic şi vaccin mai mare ca asta, mai puternic, nu este altul

Întrebat, recent, dacă s-a vaccinat sau are de gând să o facă, ÎPS Todosie a declarat că suferă de mai multe alergii, așa că nu își va face imunizarea împotriva Covid-19. Mai mult, în contextul în care se fac tot mai multe apeluri la reprezentanții BOR să se implice activ în campania națională de vaccinare, îndemnându-i pe credincioșii anti-vacciniști să aibă încredere în autoritățile sanitare, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că preoții nu sunt medici și că, din punctul său de vedere, „ar fi o depășire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”.

„Nu am nevoie, mă împărtăşesc zilnic şi vaccin mai mare ca asta, mai puternic, nu este altul”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, despre vaccinul anti-Covid-19.

Declarațiile sale au stârnit un val de reacții în opinia publică. Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a explicat că vaccinul este un act medical și nu ar trebui niciodată comparat cu Sfânta Împărtăşanie, precizând că acei clerici anti-vaccinişti care au susţinut că „vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie” au descurajat mulţi credincioşi.

„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declaraţi zgomotos antivaccinişti din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtăşanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viaţa noastră, a creştinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul şi sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că aceşti oameni nu doar că se înşală profund, dar comit, fără să-şi dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spaţiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelenţă spiritual, amestecându-le şi trăgând concluzia, tu, ca înţelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice şi că nu ai nevoie de nimic altceva”, a spus Bănescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...