INTERVIU EXCLUSIV

Ipoteză șoc. Preoții ar fi comandat furtul moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur? Un anticar, dezvăluiri despre tranzacțiile de pe piața neagră cu obiecte sfinte EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 11.05.2023, 17:41
Ipoteză șoc. Preoții ar fi comandat furtul moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur? Un anticar, dezvăluiri despre tranzacțiile de pe piața neagră cu obiecte sfinte EXCLUSIV

Cazul mai multor spargeri în lăcașe de cult din București și nu numai ridică câteva semne de întrebare. Doar în filmele americane vedem furturi de opere de artă sau obiecte de cult bisericesc pentru anumiți colecționari, care nu pot valorifica aceste obiecte, în principal datorită popularității lor. Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur ar fi fost sustrase, printre alte obiecte, în cursul acestui an. Seria de spargeri nu s-a redus la un singur obiectiv. Impact.ro a stat de vorbă cu un specialist anticar, manager al Galeriilor de Artă Anton din Centrul Vechi al Capitalei, care ne-a oferit mai multe detalii despre cum funcționează piața neagră a obiectelor de cult religios.

„O icoană, ea are valoare, așa cum este ea, nu poți să spui că o ai din altă parte”

În primul rând, aceste obiecte furate nu pot fi puse la vânzare pe piață, nu pot fi amanetate, nu pot fi expuse în licitații sau nu se poate ști nimic despre faptul că proprietarul le deține. De ce? Pentru că de mai bine de un deceniu statul are în evidență toate obiectele de patrimoniu, care sunt și marcate, fotografiate, și, prin urmare, foarte ușor de identificat. Unele din aceste obiecte sunt ascunse zeci de ani până a se descoperi cine le-a furat.

„De vreo 15 ani, nu numai ce au expus bisericile, ci și icoanele pe care le au în depozit, au fost inventariate, nu numai de reprezentanții lor, ci și de Direcția Patrimoniu. Este foarte greu să apari în piață cu ceva. Din biserici, dintotdeauna, s-a furat argintărie, aur, care se puteau transforma. Dar cu o icoană, ea are valoare, așa cum este ea, nu ai cum să o transformi. Când ai ieșit cu ea în piață, obligatoriu ți-ai semnat condamnarea. Este un unicat, nu poți să spui că o ai din altă parte. E clar că nu au fost luate pentru a intra în circuitul de vânzare prin Galerii sau Case de Licitații, asta este clar.

Dacă vă uitați în timp, sunt icoane care au fost furate sau date, că și preoții sunt infractori, au apărut după 20-30 de ani. Și au fost recuperate după aceea de biserici, de exemplu prin Grecia. Moaștele nu se vând între colecționari, asta e sigur, se pot vinde între habotnici, călugări, șamd. A un caz recent în care niște călugări români au furat niște moaște de la Athos. Și au fost prinși de poliția din Grecia.”, spune specialistul.

Acesta spune că dacă icoanele au valoare și pentru colecționarii de obiecte de artă, pentru că sunt realizate de pictori, moaștele sunt de valoare doar pentru cei care cred în autenticitatea lor.

„Moaștele nu au legătură cu Dumnezeu, au legătură cu biserica, fiecare dintre ele, nu se pot valorifica decât între ei, între călugări, asta este sigur. Patriarhia Română acum ceva ani a inventariat moaștele din România, tocmai pentru a nu se mai face comerț cu moaște false în România. pentru că existau cazuri. Dacă vin altele din altă parte trebuie să vină oficial. Vă dați seama acum că în mod oficial să se vândă moaște car să fie autentice nu se poate.”

„Va avea niște obiecte care oricând pot fi identificate, inclusiv după decesul lui, nu le va putea lăsa moștenire”

Marele mister care decurge din acest caz este faptul că obiectele de preț au fost recuperate și nu moaștele care sunt, din informațiile pe care le avem, incluse în plângerea depusă de reprezentanții de la capela Sfânta Elisabeta din cadrul Facultății de Psihologie din Capitală. Aceste obiecte de cult nu pot fi valorificate pur și simplu, nici măcat pe o piață neagră, pentru că nu au valoare decât pentru habotnici sau persoane atașate de cultul personalității sfântului respectiv, în cazul de față, Ioan Gură de Aur.

„Nu au ce să facă, doar la comandă, dar și un colecționar sau credincios, care ar avea bani, nu poate fi atât de nebun, va avea niște obiecte care oricând pot fi identificate, inclusiv după decesul lui, nu le va putea lăsa moștenire. Își face de râs familia, părerea mea că au fost luate de vreun drogat, sau vreun nebun, schizofrenic, oricum cineva cu probleme psihice. Mai degrabă te apuci și faci niște moaște false, decât să faci pușcărie degeaba. Nu este un furt de bijuterii deosebite, să spui, le arde, le sacrifică…

Acum cei de la Poliție vor avea poze cu obiectele, dinainte de a fi furate. Iar ca să le vândă pe la case de amanet și din astea, nici icoane, este o lege care este în vigoare, casele de amanet nu au voie să primească arme, unelte, și obiecte bisericești. Nu știu cât știu polițiștii de astea dar legea este în vigoare, casele de amanet știu asta. Eu zic că o să se descopere, dacă or să le scoată la vânzare.”, mai spune anticarul de la Galeria Anton din Centrul Vechi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...