Ion Țiriac, cerșind pe stradă. Cine este în spatele imaginii virale: „Să-l facem puțin mai sărac decât este”

Ioana Bucur 01.06.2022, 22:10
Ion Țiriac, cerșind pe stradă. Cine este în spatele imaginii virale: „Să-l facem puțin mai sărac decât este”

Se spune că o imagine poate face cât o mie de cuvinte. O fotografie inedită face furori în mediul online. În ea apare nimeni altul decât Ion Țiriac, o legendă a tenisului mondial și unul dintre cei mai bogați români. Afaceristul nu este în vreun restaurant de lux, ci îmbrăcat simplu, cerșind pe stradă. Totul are o explicație. Iată cum s-a ajuns aici.

Imaginea zilei: Ion Țiriac, cerșind pe stradă

Când auzim numele lui Ion Țiriac, unii și-l imaginează pe terenul de tenis, însă cei mai mulți îl știu îmbrăcat la patru ace, fiind unul dintre cei mai bogați oameni din România. De puțin timp, în mediul online a început să circule o imagine bizară ce îl arată pe omul de afaceri îmbrăcat simplu, stând pe o bordură. Practic, am putea spune că Ion Țiriac a fost surprins cerșind pe stradă.

Dacă ne uităm cu atenție la fotografie, putem observa că nu este vorba despre un gest extrem, ci despre o editare. De fapt, imaginea este un strigăt de ajutor sau de mobilizare, pus la cale de nimeni alții decât fiul miliardarului și Codin Maticiuc, iar cauza este una cât se poate de frumoasă.

Pe pagina sa de Facebook, Codin Maticiuc, cel care a pus bazele campaniei  „Spitale publice din bani privați”, a dezvăluit că Ion Ion Țiriac  s-a angajat să dubleze donațiile care se fac către fundația care se ocupă de cauzele promovate de Maticiuc.

„Ajutați-mă să-l falimentez pe Țiriac!

Poate n-o să reușim că e greu tare, dar putem să-l facem măcar mai puțin bogat decât este. Să vă explic:
Luna trecută m-a sunat Ion Alexandru Țiriac aka Ion Ion.
– Auzi, cum stai cu activitatea la #spitalepublicedinbaniprivati?
– Păi cum știi, renovam o secție la Fundeni după ce am mai făcut una, instalam un lift la Piatra Neamț, facem…
– Știu, știu, că urmăresc. Cum stai cu strângerea de fonduri?”
Aici fac o pauză. Ce îi spui unuia din familia Țiriac când te întreabă cum stai cu banii? Îi spui ca „bine” poate nu mai donează și pierzi un donator mare, îi spui ca „prost” iar nu e bine că pari un incompetent. Cum o dai nu e bine cu miliardarii ăștia! Tot în pauza asta menționez (împotriva dorinței lor) că această familie și fundația lor au mai donat cauzei mele prin care renovez spitale și încă o data o sumă considerabilă fundației Metropolis atunci când m-au văzut organizând centre de refugiați ucraineni. Îmi cer scuze domnilor Țiriac, senior și junior, că încalc clauza de confidențialitate impusă de ei dar e relevant pentru ce urmează. Reiau:
– Păi cum să stau, boss, așa și așa. Ne mișcăm!
– Prin sms strângi ceva?
– Cum să nu? Suntem organizația care strângem bani mai mult de la entități private decât de la companii.
– Perfect atunci, facem așa: ce strângi din sms-uri de la oameni toată luna iunie, fundația Țiriac dublează suma și ți-o donează să renovezi o secție de pediatrie. Dacă merge bine, repetăm asta în decembrie și tot așa”, a scris Codin Maticiuc.

Ion Țiriac, surprins cerșind pe stradă. Motivul pentru care miliardarul a recurs la acest gest extrem

„Ajutați-mă să-l fac pe domnul Țiriac puțin mai sărac decât este”

Se pare că propunerea l-a lăsat fără cuvinte pe Maticiuc. Dar nu este prima oară când familia Țiriac donează sume considerabile către diferite cauze. Anul trecut, chiar înainte de sărbătorile de iarnă, miliardarul a investit aproape jumătate de milion de euro în diferite produse pentru oamenii nevoiași. Apropiații săi au transmis, la momentul respectiv, că afaceristul a achiziționat diferite alimente, mâncare caldă sau deserturi, fiecare pachet având o valoare de 100 de euro. Cadourile au ajuns la peste patru mii de oameni.

„Nu mai știu ce am zis pentru ca am avut un blackout pe loc. Știu ce o să ziceți acum, ca nah, suntem români în România: „să dea dom’le barosanii ăștia banii să renoveze ei și sa ne lase pe noi în pace”. Aici poate ar trebui să vă spun cât și ce fac ei pentru copii orfani, sponsorizări la sportivi sau poate comit următoarea indiscreție și va spun cât vor baga în baza sportivă pe care o vor dona statului. N-o să fac asta. O să vă spun că prefer o undiță în plus pentru fundație decât 100 de pești.

În concluzie, ajutați-ma să-l fac pe domnul Țiriac puțin mai sărac decât este printr-un simplu sms cu textul „FACEM” la 8845. Pentru fiecare sms dat astăzi voi donați doi euro și familia Țiriac mai pune 2. Ține toată luna iunie treaba asta și dacă avem rezultate fundația Țiriac își reînnoiește curând oferta. Ajutați-mă să renovez secții pediatrice pe banii lui Țiriac. Pe el nu-l deranjează!”, a încheiat Codin Maticiuc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...