Ion Iliescu va rămâne președintele Institutului Revoluției Române prin semnătura lui Klaus Iohannis. Cum s-a ajuns aici

Mihai Roșoiu 11.11.2020, 10:50
Ion Iliescu va rămâne președintele Institutului Revoluției Române prin semnătura lui Klaus Iohannis. Cum s-a ajuns aici

Fostul președinte al României a rămas în funcția pe care o deține de mai mulți ani. În ciuda deciziei actualului șef al statului de a întoarce Ordonanța de Urgență la Camera Deputaților, lucrurile par să nu se schimbe. După toate probabilitățile, Ion Iliescu va rămâne președintele Institutului Revoluției Române. Cum s-a ajuns aici e simplu de bănuit. Votul din Cameră i-a refuzat dorința lui Klaus Iohannis, iar șansele ca același lucru să se întâmple în Senat sunt foarte mari.

Ion Iliescu va rămâne președintele Institutului Revoluției Române prin semnătura lui Klaus Iohannis

Ordonanța de Urgență a Guvernului României, 91/2019, cu privire la desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 a căzut la vot. Actul normativ a ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, însă șeful statului a decis să o întoarcă la Parlament. Aici membrii celor două camere urmau să o reexamineze.

Klaus Iohannis nu-l doreste pe Ion Iliescu presedinte al Institutului Revolutiei Romane
Klaus Iohannis nu-l doreste pe Ion Iliescu presedinte al Institutului Revolutiei Romane

După prima etapă, în care legea a fost analizată de către Camera Deputaților, aceasta va ajunge și la Senat. Dacă rezultatul va fi asemănător atunci legea se va întoarce în mapa președintelui Iohannis, care va fi obligat să o semneze. Apoi, actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare. La scurt timp, Institutul Revoluției Române din Decembrie 89 își va relua activitate. Ion Iliescu va fi președintele institutului, în ciuda numeroaselor controverse.

Săgeți de la președinte către un fost președinte

Klaus Iohannis consideră că Institutul Revoluției Române este inutil. Șeful Statului nu a evitat să arunce câteva săgeți către Ion Iliescu, cel care conduce IRR:

„ Mai mult, nu numai că Institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public. Toate aceste aspecte, precum și cele privind unele deficiențe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menținerii funcționării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuși scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ion Iliescu va rămâne președintele Institutului Revoluției Române în ciuda argumentelor lui Iohannis. Actualul lider de la Cotroceni a expus în cererea de reexaminare câteva dintre motivele pentru care IRR este inutil:

„Prin urmare, considerăm că soluția adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanței de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condițiile în care acest institut și-a dovedit de-a lungul timpului ineficiența. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desființarea instituțiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci și o probă de atașament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, față de interesele cetățenilor, precum și o dovadă de autentică moralitate”, a mai spus șeful statului.

Urmăriți Impact.ro și pe