Ion Iliescu a încurcat-o! Fostul preşedinte ar putea fi urmărit penal pentru crime împotriva umanităţii

Nicu Stan 03.12.2021, 10:14
Ion Iliescu a încurcat-o! Fostul preşedinte ar putea fi urmărit penal pentru crime împotriva umanităţii

Ion Iliescu a încurcat-o! Fostul preşedinte al României ar putea fi urmărit penal pentru crime împotriva umanităţii. Procurorii cer redeschiderea urmăririi penale pe numele fostului președinte. Astfel, în cererea depusă la Parchetul General s-a solicitat ca Ion Iliescu să fie urmărit penal pentru crime împotriva umanităţii, fapte ce ar fi fost comise la Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Ion Iliescu, anchetat pentru crime împotriva umanităţii. Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie, redeschis

Ion Iliescu, fosul președinte al României, poate fi anchetat penal de procurori în dosarul mineriadei de la 13-15 iunie, a decis ieri Înalta Curte. Ancheta va fi reluată tot la Parchetul Militar. Este vizată partea din dosar în care patru persoane au avut parte de o moarte violentă și o alta a fost rănită.

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. (…) constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză”, este sentinţa pronunţată, joi, de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul Mineriadei, redeschis
Dosarul Mineriadei, redeschis

Ion Iliescu va avea avocat din oficiu

Astfel, Înalta Curte ”confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică”.

„Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie 2021”, a mai informat instanţa.

Ion Iliescu, scos de sub urmărire penală de Laura Codruța Kovesi

Pe numele președintelui Ion Iliescu au fost emise ordonanțe de scoatere de sub urmărirea penală în mandatul de procuror general al Laurei Codruța Kovesi, fost șef al DNA şi actual procuror șef al Parchetului European.

Prin restituirea Dosarului Revoluţiei, procurorul șef Adriana Denisa crsitodor, șefa Secției de Urmărire penală și Criminalistică (SUPC) din PICCJ, a infirmat ordonanțele semnate de Laura Codruța Kovesi și a formulat o cerere de redeshidere a urmăririi penale pe numele lui Ion Iliescu pe rolul Înaltei Curți, spun sursele citate de ziare.com.

Când s-a decis redeschiderea dosarului Mineriadei

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv restituirea la Parchetul Militar a dosarului Mineriadei din 1990, pe 10 decembrie 2020, în care au fost trimişi în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman, precum și fostul director SRI Virgil Măgureanu, pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, întrucât toate probele strânse de procurori fuseseră anulate.

Urmăriți Impact.ro și pe