Iohannis vrea restricţii dure. Au apărut primele propuneri: Lockdown de două săptămâni

Nicu Stan 20.10.2021, 08:39
Iohannis vrea restricţii dure. Au apărut primele propuneri: Lockdown de două săptămâni

Președintele Klaus Iohannis solicită restricţii dure în următoarea perioadă din cauza valului patru al pandemiei de coronavirus. Astfel, au apărut primele propuneri în acest sens, iar una dintre ele ar fi Lockdown de două săptămâni.

Un medic celebru cere lockdown de minim două săptămâni în România și vaccinare obligatorie

Președintele României Klaus Iohannis cere măsuri mai dure în contextul în care pandemia de coronavirus s-a acutizat grav în țara noastră. O astfel de măsură dură vine din partea lui Florin Roşu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Acesta a explicat ştiinţific agresivitatea acestui virus şi rapiditatea cu care se propagă. Astfel, medicul spune că pentru ca pandemia să-și piardă din putere este nevoie de un lockdown, de cel puțin două săptămâni.

Florin Rosu vrea lockdown in Romania
Florin Rosu vrea lockdown in Romania

Ce categorii profesionale ar trebui să fie obligate să se vaccineze

„Măsurile așa-zis restrictive, care de fapt fac parte din măsurile epidemiologice normale într-o asemenea situație. Nu mai târziu de acum o lună, eu am propus un lockdown de cel puțin două săptămâni, acest lockdown dublat de o obligativitatea vaccinării anumitor categorii profesionale, cum ar fi cadrele medicale, cadrele care activează în domeniul educațional și sigur, categoriile profesionale care intră în interacțiune cu aglomerații populaționale importante”, a declarat Florin Roșu.

Virusul ucigaș a devenit mult mai periculos

De asemenea, medicul spune că în ultima perioadă se poate observa o schimbare a tipologiei virale.

”Şi anume, pacienți, care în primă fază se prezintă în triajul spitalelor cu un necesar minim de oxigen, undeva între 3 și 5 litri de oxigen pe minut, necesită internare, inițierea imediată a tratamentului specific, dar imediat după internare, discutăm la intervale de câteva ore, necesită o escaladare a oxigenoterapiei ajungând la un moment dat, să apelăm la colegii noștri pentru un consult de specialitate și de cele mai multe ori, internarea acestor într-un sector de Terapie Intensivă.

Secțiile de Terapie Intensivă, pline de bolnavi

Ținând cont că în momentul de față toate secțiile de Terapie Intensivă, cu Unitățile de Primiri Urgențe, compartimentele de Primiri Urgențe sunt colmatate de pacienți, care într-adevăr au nevoie de îngrijire medicală.

Noi, în cadrul Spitalui Clinic de Boli Infecțioase din Iași, am pus în practică, un sistem pe care noi l-am numit preterapie, unde pacienții posibili de a deveni candidați de îngrijire specifică de Terapie Intensivă, sunt monitorizați atent de către medici specialiști ATI și sunt ventilați cu ajutorul unor măști, device-uri speciale, care le livrează un flux mare de oxigen, ajungând până la 65 de litri de oxigen pe minut”, a mai spus managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Ne confruntăm cu o nouă tulpină virală?

În plus, Florin Roșu susține că România se confruntă cu un nou tip de tulpină virală, care ar fi mult mai periculoasă, mai agresivă.

”Din punct de vedere al simptomatologiei, din punct de vedere al manifestării clinice, părerea mea este că ne confruntăm cu o nouă tulpină virală mult mai virulentă, se transmite mult mai repede și din nefericire, determină o agresivitate asupra organismului, mult mai importantă.

Spitalele cu pot ține pasul cu rata de infectare

Din punctul meu de vedere, putem să operaţionalizăm toate spitalele din România. Le putem transforma din spitale non-COVID, în spitale COVID. Nu vom putea ţine în momentul de faţă pasul cu rata de infectare.

Atâta timp cât populaţia nu va fi conştientă, că singura modalitate prin care putem combate pandemia este vaccinarea, aceasta fiind dublată de respectarea măsurilor de prevenţie. Şi sigur, un lockdown se impune în momentul de faţă. Aceasta este părerea mea. Nu vom putea trece peste acest moment”, a declarat Florin Roşu, şeful secţiei ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Klaus Iohannis vrea măsuri dure

Președintele Klaus Iohannis a declarat că, în contextul crizei sanitare în valul 4 al pandemiei de coronavirus, a convocat o ședință, pentru miercuri, cu responsabilii guvernamentali, pentru a institui ”măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”.

Urmăriți Impact.ro și pe