Iohannis, primele declaraţii după ce Putin a recunoscut independenţa regiunilor Donețk și Lugansk. „România condamnă ferm”

Badea Violeta 21.02.2022, 23:33
Iohannis, primele declaraţii după ce Putin a recunoscut independenţa regiunilor Donețk și Lugansk. „România condamnă ferm”

După anunțul lui Vladimir Putin referitor la recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk, liderii politici din întreaga lume reacţionează. Din partea României, Klaus Iohannis a oferit o primă declarație, luni seară, printr-o postare pe Twitter. Iată ce a spus președintele țării noastre!

Reacția președintelui Klaus Iohannis după anunțul lui Vladimir Putin referitor la independența celor două teritorii

Liderii politici din întreaga lume au reacționat după anunțul lui Vladimir Putin referitor la independența celor două regiuni separatiste.

Mulți dintre aceștia condamnă măsura luată de liderul de la Kremlin. Printre aceștia se numără și președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, Vladimir Putin a încălcat legea internaţională, iar Rusia ar trebui sancționată aspru de comunitatea internațională.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a independenței autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut.

Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.”, este mesajul președintelui, postat pe Twitter.

Klaus Iohannis, reactioneaza dupa anuntul lui Vladimir Putin
Klaus Iohannis, reactioneaza dupa anuntul lui Vladimir Putin

România susține suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis a ținut să sublinieze că România susține puternic suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a precizat că țara noastră condamnă cu fermitate orice încercare de a pune la îndoială suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.

„Condamnăm ferm orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.

A pune sub semnul întrebării statutul unui stat membru ONU este echivalent cu o abordare revizionistă care amenință pacea și stabilitatea în Europa și în lume”, a transmis Nicolae Ciucă, într-o postare pe Twitter.

Amintim că Vladimir Putin a semnat, luni seară, decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din Ucraina.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...