Editorial Alin Buzărin

Iohannis, Pilat din Pont

Alin Buzărin 12.05.2022, 17:35
Iohannis, Pilat din Pont

Rpreședintele crede că toate necazuile economico-financiare din ultima vreme doar de la ruși și de la război ni se trag. Noi nu suntem deloc de vină? Într-o zi în care s-a aflat sentința definitivă în cazul Colectiv (pentru opinia publică e important doar Piedone, ceilalți condamnați nu apar niciodată însoțiți de semne de exclamare), în aceeași zi în care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ne-a îndemnat să ne calmăm cu un ceai de tei atunci când ne scot din sărite inflația și incapacitatea Autorităților de a o ține în frâu, caimacul îl ia tot Klaus Werner Iohannis. Care ne spune clar, fără echivoc că” Putin este vinovat pentru inflație și creșterea prețurilor. Nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament”.

E firesc și necesar să-l condamnăm pe Putin

De acord că războiul e o oroare, că Vladimir Vladimirovici Putin e un criminal fără limite, pentru care un glonț în cap ar fi cea mai blândă pedeapsă. De acord că din cauza invadării Ucrainei de către Rusia întreaga Europă are de suferit, o parte doar economic, altă parte la modul fizic, moral, sufletesc, îngropându-și morții și trebuind să-și reconstruiască locuințele bombardate.

De acord că simțim cu toții pericolul, că trebuie să ne unim eforturile pentru a-l demoniza pe Putin și pe ai săi, de acord că nu există altă cale decât să se pună capăt acestui război, chiar dacă noi nu prea știm cum.

N-ajunge ceaiul lui Mugur Isărescu

Dar, trebuie să fim de acord că inflația la noi se instalase încă de la finalul anului calendarstic 2021, când toate prețurile săriseră în aer. Și gazele, și combustibilii, și alimentele, totul. Războiul, izbucnit ”oficial” pe 24 februarie 2022, a adâncit toată această criză. Ne-am speriat și am făcut cozi kilometrice la benzinării, am devalizat rafturile, am smuls baxurile de ulei, am contestat facturile, am încercat să le eșalonăm.

Ne-am îngrijorat și ne îngrijorăm în continuare și nu știm în ce măsură ne-ar putea calma ceaiul de tei recomandat cu atâta blândețe de Mugur Isărescu. Mai degrabă poate că ne-ar folosi niscai butelcuțe de vin din podgoriile dumisale, am mai uita de necazuri.

Spălare pe mâini

Dar a afirma într-o declarație publică, a spune atât de răspicat, în calitate de președinte al României că tot ce înseamnă clasă politică, adică Guvern, Parlament, Instituție Prezidențială, n-au de-a face cu toate acestea nici în clin, nici în mânecă, pare nu doar o totală lipsă de asumare, ci și o spălare pe mâini care l-ar face invidios până și pe biblicul Pilat din Pont. Adică totul e roz la noi, clasa politică e impecabilă, nu i se poate reproșa nimic, și numai războiul ne face să suferim. Nimic altceva!

Ne-am obișnuit deja

E modelul clasic de pasare a responsabilității, de ascundere după niște pretexte, de talent înnăscut de a ieși basma curată în orice situație. Am crezut că avem guvernanți pentru a ne conduce și atunci când ne e greu, nu doar când e totul roz. Am crezut că am ales președinte, parlamentari și așa mai departe pentru a ne oferi soluții, nu doar pentru a ne aburi cu vorbe goale.

Ceaiul liniștitor sugerat de Isărescu și acest ”v-ați ascunselea” al lui Iohannis ne dovedesc că ne-am înșelat și că în loc de politicieni avem doar niște învârtitori de voarbe goale. Situație cu care ne-am obișnuit, aproape că ne-am resemnat.

Urmăriți Impact.ro și pe