Ioan Niculae, condamnat la 5 ani de închisoare. Pentru ce a primit patronul Astrei Giurgiu această pedeapsă

Cristian Cojocaru 18.02.2021, 18:56
Ioan Niculae, condamnat la 5 ani de închisoare. Pentru ce a primit patronul Astrei Giurgiu această pedeapsă

Patronul Astrei Giurgiu, Ioan Niculae a primit sentința astăzi și a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare. Instanța Curții de Apel București a hotărât majorarea pedepsei dată de prima instanță care era de 3 ani și 6 luni de închisoare.

Ioan Niculae a fost condamnat la închisoare

Afaceristul Ioan Niculae, patronul Astra Giurgiu a fost astăzi condamnat de către magistrații Curții de Apel București la cinci ani de închisoare. Pedeapsa a fost majorată față de cea dată de prima instanță care număra doar 3 ani și 6 luni de închisoare. Niculae a fost acuzat de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.

În dosarul penal apăreau acuzații potrivit cărora firma InterAgro, companie condusă de către Niculae ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate comercială. Scopul acestor contracte era de a reduce contribuțiile care urmau au ajunge la bugetul de stat. Tot în dosar se mai arată faptul că prejudiciul este evaluat la peste 11 milioane de lei.

Potrivit anchetatorilor dosarului, în perioada august 2008 – martie 2009, s-a încheiat un contract fictic între S.C. InterArgo S.A. și S.C. Lubarom Agri S.R.L. Obiectivul contractului consta în furnizarea unor servicii de publicitate, cum ar fi realizarea de materiale promoționale în care intră produse precum brelocuri, post-it-uri și standuri  pentru compania S.C. Interargo S.A.

Ioan Niculae a fost acuzat de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani
Ioan Niculae a fost acuzat de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani

Operațiunile erau înregistrate doar în acte

În contabilitatea companiei S.C. Interargo S.A. erau înregistrate în contabilitatea sa operațiuni fictive. Scopul acestor operațiuni erau de a evida plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, banii câștigați fiind neimpozați. Potrivit procurorilor, în evidența contabilă de cheltuieli de deductibile a fost înregistrată o sumă totală de 36.245.000 de lei.

„Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au mai susținut procurorii.

Circuitul financiar de spălare a banilor era iniția și coordonat de către patronul Astra Giurgiu. În urma evaziunii fiscale condusă de către Ioan Niculae, statul a fost prejudiciat cu o sumă totală de 11.438.169 de lei. Această sumă reprezintă TVA în valoare de 6.886.550 de lei, și restul de 4.551.619 lei reprezintă impozitul pe profit. Din cei 5 ani va fi scăzută perioada pe care Ioan Niculae a petrecut-o deja după gratii, la condamnarea precedentă, adică un an, 3 luni și 13 zile.

Urmăriți Impact.ro și pe