Invenția uluitoare a chinezilor. Ce se va întâmpla cu călătoriile în spațiu

Rădulescu Valentin 20.09.2020, 16:11
Invenția uluitoare a chinezilor. Ce se va întâmpla cu călătoriile în spațiu

Chinezii au dezvăluit recent un nou proiect la care lucrează. Aceștia vor să revoluționeze lansările de rachete în spațiu, călătoriile fiind astfel mult mai sigure. Ce are de gând să construiască China?

China, construcție uluitoare!

Proiectul se numește ”Eastern Aerospace Port” și este dezvoltat de cel mai mare contractor pentru apărarea Chinei. Aceștia vor să construiască un cosmodrom plutitor, care va fi folosit în special pentru lansarea rachetelor mici de pe coasta orașului Haiyang. Totodată, acesta pare că va fi folosit și pentru construirea și mentenanța sateliților și altor vehicule spațiale, scrie futurism.ro.

Directorul de la China Academy of Launch Vechile Technology(CALT), Wang Xiaojun, a mărturisit că s-au făcut deja progrese semnificative în construirea cosmodromului. De asemenea, compania SpaceX este și ea interesată de construirea unor cosmodromuri plutitoare, ce vor permite lansarea rachetelor Starship. Potrivit ultimelor informații, compania lui Elon Musk lucrează deja pentru dezvoltarea unor astfel de platforme.

Invenția uluitoare a chinezilor. Ce se va întâmpla cu călătoriile în spațiu
Sursă Foto: China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC)

Ce beneficii aduce cosmodromul?

Un cosmodrom poate avea numeroase avantaje, precum siguranța populației. De exemplu, unul dintre propulsoarele unei rachete Long March 4B a explodat la întoarcerea înpoi pe Terra, chiar în apropierea unei școli. Așadar, dacă lansarea unei astfel de rachete ar avea loc pe apă, ar fi mult mai departe de orice zonă populată.

În prezent, toate platformele de lansare ale Chinei se află pe uscat, în zone precum:  Jiuquan, Taiyuan, Xichang, Wenchang (insula Hainan). Lansările de rachete din aceste locuri se lasă de obicei cu căderi de componente înapoi pe pământ, ceea ce rezultă un pericol pentru locuitori.

Amintim că prima lansare de pe apă a țării a avut loc în anul 2019. Atunci o rachetă Long March 11 a decolat de pe o platformă mobilă tocmai de pe Marea Galbenă. În rachetă se aflau sateliți de monitorizare meteorologică, iar aceasta avea peste 20 de metri. Lansarea avut succes și a fost un pas important pentru dezvoltarea cosmodromului.

Urmăriți Impact.ro și pe