Invenția românului care face minuni pentru factura ta la energie: cum funcționează, este brevetată deja

Gabriel Peneș 04.10.2022, 09:33
Invenția românului care face minuni pentru factura ta la energie: cum funcționează, este brevetată deja

Într-o perioadă în care factura la energie a devenit un coșmar pentru mulți, invenția unui inginer român ar putea reduce sumele plătite pentru utilități cu peste 50%. Invenția este în legătură cu consumul de gaze și este rodul unei munci de șapte ani. Mecanismul dezvoltat de inginer a fost deja brevetat, în 2020.

Invenția românului care face minuni pentru factura ta la energie

Cum facem să plătim mai puțin la facturile de gaze, energie sau încălzire? Un inginer român, Dumitru Matei, a inventat o metodă prin care poate reduce consumul de gaze cu până la 70%, conform adevarul.ro. Rezultatele de până acum indică economii la acest consum de la 40% până la 67%.

El spune că, de fapt, nu e o invenție, ci un concept care se numește „Energia cea mai ieftină este cea economisită” și lucrează la asta de mai bine de șapte ani. Vechiul concept a adus o economie de până la jumătate din consumul de gaz, însă recent, acesta a fost îmbunătățit, iar rezultatele sunt spectaculoase.

„Am brevetat-o în 2020. Atunci am avut o singură lucrare mică la Primăria din Mireșu Mare. După ce a văzut primarul ce economie se face, a cerut și la școală. Calculul nostru a fost că perioada de investiție se va recupera într-un an și jumătate, doi ani. Dar de când s-au shimbat regulile pieței (prețurile, n.red.), se recuperează în cel mult trei luni”, a explicat inginerul Matei, potrivit sursei citate.

Cum funcționează, este brevetată deja

Mecanismul, spune Dumitru Matei, folosește robineți montați pe calorifere, pe înțelesul tuturor. Aceștia blochează temperatura setată în calorifer, dar oferă aceeași putere de încălzire la toate caloriferele conectate la aceeași centrală. Însă pentru cei avizați, explicațiile sunt mult mai tehnice.

„Sistemul logistic realizat cu robineți termostatici cu gaz lucrează în mod diferențiat, închide/deschide agentul termic pe circuitul de încălzire, realizând o echilibrare automată a instalației de încălzire ceea ce duce la uniformizarea termică pe elemenți și implicit scăderea dramatică a timpului de funcționare al centralei. Economia realizată în acest sistem poate varia în plaja de 35-50 % la combustibilul consumat, implicit la costul facturii”, spune el.

Deși calculele arată o economie de până la 55 %, în realitate, experiența a dovedit economie de 67%.

„Am implementat la o întreprindere mare din Maramureș la care am redus consumul de la 20 mc/oră la 7,5, adică 67%. Ei și-au recuperat investiția în 24 de zile. La două hale cu 3.700 mp, investiția a fost 52.000 de lei. Și factura s-a redus de la 100.000 de lei la 33.000 de lei”, a adăugat inginerul Matei.

În plus, inginerul și omul de afaceri mai are o recomandare pentru a economisi gazul. El spune că atunci când afară e foarte frig și vrem să aerisim camera, cel mai recomandat este să oprim caloriferul, cât timp ținem geamul deschis.

„Dacă deschizi geamul și centrala merge, în 10 minute va consuma gaz cât într-o oră, cu geamul închis”, mai punctează el.

Dispozitivul pe care îl folosește este produs în Danemarca și este o variantă inovatoare și îmbunătățită.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....