Invazie de meduze pe plajele de pe litoral. Ce părere au specialiștii despre acest lucru

Ioana Constantin 14.09.2021, 15:17
Invazie de meduze pe plajele de pe litoral. Ce părere au specialiștii despre acest lucru

Invazie de meduze pe plajele de pe litoral. Ţărmul plajei din zona Mamaia Nord Năvodari a fost astazi împânzit de meduze mari, aduse din larg de valurile mării. Un fenomen similar s-a înregistrat în urma cu doi ani, tot în Mamaia. Specialiștii pun fenomenul pe seama condiţiilor meteo, însă spun că este ceva obișnuit în această perioadă, pentru că acum meduzele ating pragul maxim de înmulțire.

Invazie de meduze pe plajele de pe litoral

Pe litoral poți număra turiștii pe degete în această perioadă. Însă locul lor este luat acum de meduze. Aproape că au devenit parte din vacanța nostalgicilor. Turiştii spun că acestea le crează un disconfort, deoarece multe dintre ele sunt în descompunere şi miros urât. În plus, specialiştii avertizează că nevretebratele nu trebuie atinse pentru că pot provoca alergii.

Ne cam taie pofta de baie, în loc de briză simt miros de putrefacție de la meduze și am aprecia dacă le-ar curăța cineva. Nu sunt periculoase, dar nici plăcute nu sunt. Venim de trei zile și de două zile au început să apară. Sunt și în apă, a spus un turist.

Sunt frumoase că fac parte din ambient, dar este un disconfort. Ce să facem, le acceptam, dar ar trebui adunate. Le ocolesc pentru că știu ca sunt și putin toxice, nu fac bine pielii, a spus o altă turistă.

Invazie de meduze pe plajele de pe litoral
Meduze pe plajele de pe litoral

Biologii spun că este un fenomen natural, firesc și care apare la sfarsitul verii, atunci cand temperaturile scad iar vantul incepe sa sufle mai tare. Lucru care de altfel s-a și întamplat zilele trecute pe litoral. Mai mult, prezența meduzelor în număr mare în Marea Neagră denotă faptul că aceasta nu este poluată. În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze, dar sunt vizibile pentru om doar două.

Meduza rizostoma pulmo poate ajunge și până la un metru. Nu la noi, dar poate ajunge și la un metru. La noi, câteva zeci de centimetri. Este o specie nativă. Are perioade în care explodeaza populațional mai mult, adică acum, când mările se încălzesc foarte mult. Și când sunt mai multe mor și mai multe și sunt aruncate pe mal în special la sfârșitul verii.

Sunt aruncate de brizanți atunci când apare fenomenul de îmbătrânire, ele nu mai fac față mișcărilor mării. Este un fenomen relativ normal. Biologic este în regulă. Indirect ele indică și că apa este curată. Meduzele consumă algele care apar și ele cand se încălzesc apele, a declarat biologul Adrian Bilbă.

Invazie de meduze pe plajele de pe litoral
Meduze pe litoral

Apar acum pentru că este perioada lor de înmulțire maximă din august până în septembrie. Ajung pe plaja datorita curenților și furtunilor din larg. Sunt aduse pe mal și mor. Aceste meduze nu sunt periculoase, dar poate apărea o iritație în contact cu pielea, a spus și George Harbotă, cercetător stiințific INCDM Grigore Antipa.

Meteorologii anunță că la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile vor începe să scadă pe litoral și vantul își va face si el simțită prezența, astfel ca meduzele vor continua să fie prezente pe litoral. Și, din pacate, acolo vor rămâne mult timp, asta pentru că reprezentanții apelor române nu au în atribuțiuni colectarea nevretebratelor de pe plajă.

Urmăriți Impact.ro și pe