EXCLUSIV

Inundațiile provoacă iar distrugeri: „Instituțiilor ca Apele Române li se vede incompetența doar în situații limită”

Gabriela del Pupo 28.04.2022, 17:16
Inundațiile provoacă iar distrugeri: „Instituțiilor ca Apele Române li se vede incompetența doar în situații limită”

An de an aceleași zone din România se confruntă cu problema inundațiilor. De fiecare dată autoritățile reacționează post factum, acordând ajutoare și materiale de construcții celor care și-au pierdut casele și toate animalele din gospodărie. Deși Apele Române efectuează lucrări, acestea sunt contestate în instanță, sau nu sunt conforme. Impact.ro a vorbit în exclusivitate cu deputatul Adrian Giurgiu și cu activistul de mediu Călin Dejeu, pentru a afla de ce această instituție ține prima pagină a ziarelor doar prin scandaluri privind numirile.

„În perioade de liniște poate să funcționeze zeci de ani ca un loc de muncă pentru apropiați, pentru rude și prieteni”

Ne-am obișnuit deja în România să avem inundații care distrug sate întregi, gospodării, în timpul cărora pier animale iar în cele mai nefericite cazuri sunt înregistrate chiar și pierderi de vieți omenești. Măsurile care se iau nu se dovedesc a fi eficiente chiar dacă lucrările și bugetele alocate sunt substanțiale.

„Instituțiilor ca Apele Române li se vede incompetența doar în situații limită. La fel era și DSP în perioada pandemiei. În perioade de liniște poate să funcționeze zeci de ani ca un loc de muncă pentru apropiați, pentru rude și prieteni. Pe lângă asta Apele Române este o instituție cu un buget foarte mare.

Lucrările, multe din ele sunt turnări de beton, se fac sub apă, sau ajung să fie greu de măsurat, și în felul acesta se pot fura ușor cantități foarte mari de bani. Vorbim și de incompetență susținută, și mulți oameni competenți lăsați la o parte sau chiar scoși ca să nu mai fie avertizori de integritate.

O problemă sunt și pădurile și anumite degradări ale solului, o suprafață împădurită reține mult mai multă apă decât una fără pădure, și la fel poate să și atragă ploi mai constant, și nu or să fie acele ruperi de nori care provoacă constant astfel de dezastre.” spune deputatul USR Adrian Giurgiu.

Inundatiile fac prapad in tara
Inundatiile fac prapad in tara

„S-a construit în zone inundabile deși este ilegal de zeci de ani”

Ar fi ușor de anticipat unde sunt necesare lucrări. Adrian Giurgiu a urmărit investițiile care se fac pe Râul Mureș, din păcate fondurile europene destinate unor lucrări nu puteau fi folosite, fiind blocate la o altă agenție care era subordonată tot Ministerul Mediului.

„Erau investiții de milioane de euro care nu puteau fi accesați. Stăteau după un aviz tot de la Mediu, din același minister. Erau blocate fonduri de 19 sau 20 de milioane de euro. În momentul în care știe badea Gheorghe din vârful dealului unde o să fie inundația, în loc să o știe specialiștii înseamnă că suntem deja foarte adânc în groapă.

Acum câțiva ani au fost inundații în Austria, dar pentru că și-au făcut treaba au fost inundate în gospodării, doar terenuri fără valoare, nu locuințele și construcțiile anexe. Pentru că era totul făcut ca la carte. Pierderile în bani au fost 0 în momentul în care s-a retras apa. Dar asta înseamnă să previi.”

Și activistul de mediu Călin Dejeu consideră că ilegalitățile permise de autorități sunt cauza pentru care aceste manifestări anuale ale naturii au efecte din ce în ce mai însemnate de la an la an.

„Sub nici o formă baraje și diguri nu trebuie făcute. Acelea sunt doar metode primitive care doar amplifică problemele. Sincer nu văd în România să se facă vreodată ce trebuie pentru că problema este următoarea, s-a construit în zone inundabile deși este ilegal de zeci de ani. Atât timp cât Apele Române nu fac nimic în acest sens, nu au făcut niciodată, cam târziu să sperăm la îmbunătățirea situației.

Nu societatea civilă ar trebui să oprească în instanță construcții ilegale, ci instituțiile pe care le plătim. Nu știu dacă ați văzut ce buget au Apele Române. Această instituție a fost inventată doar ca să fure bani publici. Acesta este singurul scop al acestei instituții. Este locul unde se pot cel mai ușor sifona banii, pentru că, o apărare de mal: sapă fundație, fac poze, fac betonul, îl vând la negru, acoperă cu pământ și pun o pojghiță de beton.

Au grijă să facă astfel de lucrări doar unde nu sunt viituri. Dacă se întâmplă vreodată să vină viitura, evident că va fi de vină furia naturii și nu ei. Nu se compară cât se fură la drumuri cu ce se fură la diguri și la aceste lucrări primitive. Dar nimeni nu va monitoriza vreodată așa ceva la noi, pentru că este un stat în stat.”

Corupția politică și instituțională este greu de contracarat când vine vorba de această Instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului. Ca la orice minister, numirile politice dictează modul în care sunt taxate derapajele celor aflați în conducerea instituțiilor subordonate.

„Această Agenție a Apelor Române a fost de multe ori o monedă de schimb. Am văzut, la Mureș, că un băiat care vinde aparate de cafea ajunge să fie pus director peste tot Bazinul Mureșului. Fără competențe, fără concurs.

Nu ar trebui să se ia avize pentru niște lucrări care nu ar trebui să aibă aviz, să primească avizul pe bune. Sau dăm un aviz pentru un proiect doar pentru că este important. Este fel ca și în cazul hidrocentralelor, da este nevoie de energie, să fim independenți ca țară, dar nu putem să deschidem portițe pentru o grămadă de ilegalități.

La un drum dacă un strat de asfalt trebuie să aibă 10 centimetri, și are doar trei, 70% s-a furat, dacă se mai fură și din calitatea materialului, s-a furat 80% din bani. În cazul apelor vorbim și de un beton mai special, care are caracteristicile necesare să reziste la forța de acțiune a apei, acolo e foarte greu să se verifice și calitatea ulterior și se bazează pe asta, și cantitățile, au o marjă de eroare și din partea tehnică.”

De asemenea la o simplă interpelare privind prețul carburanților deputatul a descoperit contracte mult peste prețul practicat de companii pentru contracte cu valoare și cantități mari. Tocmai aceste contracte bănoase sunt impedimentul în calea luării unor măsuri eficiente, rapide dar și cu mult mai puțin costisitoare.

„Dacă mergeți prin țară se construiește în zone care apar cu risc mare la inundații, nu s-a schimbat nimic. Este un raport al Comisiei Europene care observă foarte clar că lucrări de infrastructură verde sunt mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor împotriva inundațiilor. Și diguri și refacerea luncilor, refacerea meandrelor.

Dacă prin absurd vor să facă lucrări structurale, pentru că acolo câștigă firma lor mai mulți bani, acolo pot să facă lateralele, în nici un caz nu trebuie să distrugă și urmele de lunci pe care le mai avem, și cursul râurilor. Apele Române se finanțează din distrugerea râurilor și ar trebui să protejeze râurile. Interesele sunt mult prea mari, din păcate nu se va schimba nimic.” spune Călin Dejeu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...