Inundații Alba. Florin Cîțu a ajuns în zona devastată de viituri. Care este bilanțul pagubelor

Andreea Grecu 18.07.2021, 16:43
Inundații Alba. Florin Cîțu a ajuns în zona devastată de viituri. Care este bilanțul pagubelor

Premierul României, Florin Cîțu, Ministrul de Interne, Lucian Bode, premierul Florin Cîțu și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă au ajuns, duminică, în zona devastată de viituri din  județul Alba.

Oficialii își doresc să vadă care este amploarea pagubelor lăsate în urmă de viiturilor și lucrează cu autoritățile locale pentru evaluarea daunelor.

Peste 120 de case afectate și 300 de persoane evacuate

Lucian Bode, care a ajuns duminica in Sohodol, una dintre localitățile afectate intens de inundații a precizat că Guvernul trebuie să găsească urgent un răspuns pentru oamenii asupra cărora s-a abătut necazul.

Inundațiile care au afectat județul Alba au devastat peste 120 de case, iar aproape 300 de persoane au fost evacuate, potrivit prefectului județului Alba. Din fericire inundațiile nu au dus la pierderi de vieți omenești.

„Ce este foarte important este că nu avem victime. Sigur sunt pagube materiale însemnate, dar unul din motivele pentru care noi suntem astăzi aici și echipele de evaluare sunt în teren este acela de a asigura cetățenii din aceste localități încercate că vor primi de urgență ajutorul necesare. Solidaritatea în aceste momente este foarte importantă și necazul care s-a abătut în urmă cu câteva zile peste aceste 13 localități, din care patru grav afectate, trebuie să găsească un răspuns urgent la Guvern”, a spus Lucian Bode, potrivit digi24.ro.

Bode a ținut să precizeze că a mai văzut distrugeri asemănătoare în urmă cu mulți ani, în Botoșani. Pe atunci era parlamentar de Sălaj și a acționat cu numeroase echipe de ajutoare în zonele de calamitate.

Florin Cîțu a ajuns în zona devastată de viituri

Cîțu: “Oamenii vor putea să primească susținere financiară”

După o evaluare inițială a situației din Alba, premierul României, Florin Cîțu a declarat că oamenii vor primi bani și materiale pentru a-ți putea reconstrui casele.

„Am creat cadrul legal acum o lună şi ceva, prin care putem să dăm ajutoare fără a mai fi nevoie de o ședință de Guvern, ceea ce înseamnă că după ce primim raportul de evaluare, oamenii vor putea să primească susținere financiară, materiale, tot ceea ce este nevoie. Sunt sume fixe, dar dacă este nevoie, se poate suplimenta. În acest moment, trebuie să ne asigurăm că oamenii pot să-și recupereze şi să-şi repună gospodăriile cât mai repede în situația inițială.

Acum urmează partea mai grea, pe termen scurt, să refacem tot ce s-a stricat. În primul rând începem cu gospodăriile oamenilor, acolo unde este nevoie, am discutat deja dacă este nevoie de apă, vom aduce containere de 1.000 de litri de apă ca să fie apă potabilă în zonă, dacă este nevoie de locuințe, saltele, utilaje, de Armată, am vorbit cu domnul general (Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, n.r.) pentru personal, dar și de utilaj greu pentru a ajuta. Toate resursele vor fi puse la dispoziție pentru a rezolva cât mai repede. În primul rând gospodăriile cetățenilor să poată să-și revină cât de curând la normal, apoi vom începe și cu arterele principale”, a spus premierul, potrivit antena3.ro.

Distrugeri însemnate în urma inundațiilor

Localnicii din județul Alba au fost intens afectați de inundațiile care au lovit județul în noaptea de vineri spre sâmbătă. Peste 200 de persoane și-au găsit adăpost în căminul cultural din Roșia Montană, după ce casele acestora au fost luate de ape sau au fost avariate din cauza căderilor de teren.

Accesul în zonă a fost blocat după ce Drumul Național 74 Cărpiniș (Abrud)- Câmpeni a fost blocat de aluviuni si căderi de teren pe o suprafață de   aproximativ 300 de metri.

Situația pagubelor pe localități

Numeroase localități din Alba au fost afectate de inundații. În orașul Abrud, au fost inundate 3 case, un subsol, iar o stradă a fost blocată de copacii căzuți.

În orașul Abrud au fost inundate 3 case și un subsol. O stradă a fost blocată de copacii căzuți.

În satul Valea Săliștii, 4 case au fost inundate, în comuna Horea o casă, în satul Roșia Montană a fost avariată o casă, alte două au fost inundate, iar un drum a fost colmatat.

De asemenea au mai fost inundate case din satele Curături, Gura Roșiei și Cărpiniș.

În satul Dăroaia au fost inundate 72 de case, dintre care una a fost complet distrusă. Alte 16 locuințe au fost avariate de căderile de teren.

Au mai fost afectate case și drumuri din localitățile Sohodol, Poiana Sohodolului, Gura Sohodolului și în comuna Șugag.

De asemenea, pe raza localităților afectate de inundații au fost raportate numeroase autoturisme luate de ape.

Mii de locuințe au rămas fără curent electric.

Urmăriți Impact.ro și pe