Oficialii din Sănătate au transmis un mesaj clar, anunțând recent ce măsură a primit o interdicție totală în cadrul cetățenilor născuți înainte de 1980. Reprezentanții din ministerul Sănătății au punctat că această decizie, care este încă discutată la nivelul instituției, ar urma să se aplice în toată țara după ce locuitorii vor fi informați în detaliu.
În urmă cu o zi, Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a susținut o conferință de presă, prin care a anunțat demararea campaniei de informare privind pastilele de iodură de potasiu, a căror distribuire ar trebui apoi să înceapă în România. Oficialul român a punctat că este nevoie ca românii să fie bine informați înainte de a fi pregătiți în eventualitatea unui accident nuclear.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății a precizat că există doar anumite recomandări pentru administrarea pastilelor de iodură de potasiu, în cazul unui incident radioactiv. Iar printre cei care au interzis total la a primi acest tratament în situația extremă de accident nuclear sunt cei născuți înainte de 1980. Practic, adulților de peste 40 de ani nu ar trebui să le fie administrată pastile de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”, a precizat ministrul Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat care sunt persoanele eligibile pentru a primi pastilele de iodură de potasiu, potrivit hotnews.ro. Comprimatele de iod stabil, adică neradioactiv, protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive.
Cu toate acestea, chiar dacă oficialii din Sănătate intenționează să se asigure că populația dispune de stocuri de medicamente, pentru a preîntâmpina reacțiile în eventualitatea unor radiații, fostul ministrul al Sănătății, Ioana Mihăilă, recomandă să nu se administreze preventiv acest tratament. Pastilele de iodură de potasiu ar trebui folosite doar la anunțul autorităților, în primele ore după izbucnirea unui accident nuclear. Acesta este și scopul campaniei de informare lansate recent de ministerul Sănătății, prin canalele media, astfel încât românii să nu își pună sănătatea în pericol din pricina lipsei de informații.