EXCLUSIV

Interviu eveniment cu Alexandru Mironov: „Suntem prea mulți pe planetă” / „Nu există OZN-uri!” Ce ar fi în realitate farfuriile zburătoare surprinse pe cerul Americii și Europei EXCLUSIV

Cristian Botez 26.04.2023, 17:10
Interviu eveniment cu Alexandru Mironov: „Suntem prea mulți pe planetă” / „Nu există OZN-uri!” Ce ar fi în realitate farfuriile zburătoare surprinse pe cerul Americii și Europei EXCLUSIV

Alexandru Mironov, omul de știință, scriitorul și criticul de literatură Science-Fiction este, fapt incontestabil, cea mai autorizată voce din România, în ceea ce privește tehnologia viitorului, anticipată de domnia sa încă din deceniile trecute, și care se regăsește în prezent, sub o formă sau alta, în vremurile pe care le trăim, dar și a viitorului în devenire,  prin prezentul galopant, și de loc liniștit, pe care îl trăim cu toții, omenirea în integritatea sa.

Matematician, scriitor SF, om de știință, politician. Consilier al lui Ion Iliescu

Ca fan înfocat, încă din anii de liceu, al literaturii și filmelor SF, și mai târziu, ca timid, literar vorbind, autor de povestiri SF, mi-am dorit puternic, de data aceasta, ca jurnalist, să realizez un interviu cu Alexandru Mironov, o sursă bogată de informații din domeniul științei, o adevărată enciclopedie vie a domeniului Science-Fiction, un om, care a punctat, ca repere de viață, și experiența politicianului, dar și al comentatorului unora din cele mai aspre și arzânde evenimente din actualitatea dură a societății și umanității în evoluția ei.

Până la a trece la interviul propriu-zis, ca semnatar, ca reporter special IMPACT.RO, țin să consemnez, pentru cei care îl cunosc, dar și pentru cei mai tineri dintre cititorii noștri, alte câteva aspecte din biografia lui Alexandru Mironov.

Așadar, Alexandru Mironov a absolvit, cu ceva decenii în urmă, vârsta domniei sale atingând acum borna cu numărul 80, Facultatea de Matematică din cadrul universității din București. În paralel cu studiile, s-a remarcat și ca sportiv, practicând scrima, ajungând, după niște ani, în anii ’90, președintele Federației Române de Scrimă.

A desfășurat o bogată activitate de popularizare a științei și a Science-Fiction ului în cadrul Radiodifuziunii și a Televiziunii Române, în principal ca realizator al emisiunii săptămânale  „Știință și imaginație”, la televiziunea națională. A publicat 16 cărți și este autorul a circa 1.000 de articole  de popularizare a științei. A deținut diverse funcții în redacția revistei „Știință și tehnică”, cea mai lungă parte fiind director. A fost, o bună perioadă de timp, consilier al lui Ion Iliescu, iar între 1993 și 1996 a fost ministrul Tineretului și Sportului.

Interviu vizavi de Guvern

Interviul a avut loc în apartamentul omului de știință, ziaristului și scriitorului SF, din Piața Victoriei. După o rapidă punere de acord asupra domeniilor care urmau să facă obiectul interviului, am pus reportofonul la treabă, discursul celui intervievat fiind întrerupt, pe ici, pe colo, de subsemnatul, și asta pentru anumite precizări, pentru reglarea cursului discuției, dar și pentru satisfacerea unor curiozități iscate în timpul dialogului. Și o ultimă mențiune: Alexandru Mironov a ținut să precizeze, încă de la început, că domnia sa vorbește din două perspective. Cea a omului de știință, pe de-o parte, și, pe de alta, ca iubitor și scriitor de literatură Science-Fiction.

„Nu știam că suntem așa de avansați tehonologic”

„În ultimii 10-20 de ani, lumea tehnico-științifică a luat-o mult înaintea scriitorilor, mult înaintea oamenilor cu imaginație, și nu mă refer la cei care scriu despre fantome și vârcolaci, ci vorbesc despre literatura SF care are înglobat în ea, inevitabil, un nucleu de știință. Și în lumea asta, ca jurnalist de știință, am mers pe la multe laboratoare europene, și am văzut lucruri despre care, deși sunt liber cugetător, îmi venea să-mi fac cruce. Nu știam că suntem într-o etapă atât de avansată și noi atât de complicați pe cât ne arată societatea. Problemele nu le amestec una cu alta, așa că voi răspunde așa la ce m-ați întrebat, voi spune așa și o să o iau de la coadă”, spune Alexandru Mironov.

„Nu există OZN-uri, nu există extratereștri”

”M-ați întrebat ce cred despre nebunia asta cu aparițiile de tot felul de obiecte stranii pe cer. În Europa și în America de Nord. Eu spun așa: Sunt obiecte pe cer. Ele sunt fabricate de militari de la bun început, deci jurnalismul de știință spune, nu sunt extratereștrii, nu sunt OZN-uri, nu vin din nebuloasa Andromeda, ci sunt artefacte care vin din laboratoarele și atelierele militare. Că vin de la chinezi, spun americanii, chinezii spun nu, că vin de la americani. Cum spun chinezii, e foarte posibil, deși americanii declară că nu. De la ruși, nu știm, că rușii țin totul secret, că acolo e o ceață creată de regimul psihopatului ăstuia”, adaugă acesta.

Interviu eveniment cu Alexandru Mironov: „Suntem prea mulți pe planetă” / „Nu există există OZN-uri!” Ce ar fi în realitate farfuriile zburătoare surprinse pe cerul Americii și Europei (exclusiv)
Alexandru Mironov spune că nu există OZN-uri și nici extratereștri.

„Când ai sateliți de supraveghere, ce-ți mai trebuie baloane de spionaj?”

„Dar ar putea fi și o ipoteză cum că invazia asta, că mișcarea asta care e acum pe cer, să fie rezultatul unor acțiuni pornite de la persoane particulare. Societăți, companii particulare. Imaginează-ți niște caporali care au acces la cunoaștere, la realizări tehnice, caporali de toate categoriile și gradele, și care s-au apucat să facă cercetare, mai ales să sperie lumea cu această tehnologie care e din secolul 19, să trimiți baloane pe cer. Deci secolul 19, da?! Când ai sateliții care văd obiecte de câțiva cm, absolut deloc nu e nevoie de baloane din astea, ca ăla trimis, chipurile de chinezi, și doborât de americani. Mai ales că, uitați-vă, lucrurile se întâmplă într-un moment în care secretarul de stat american se pregătește să se ducă la chinezi. Căci Xi Jinping a întins mâna către Biden și Biden către Xi Jinping. Ei  parcă au zis „suntem sigur că suntem competitori, dar nu suntem adversari, concurăm”. Mai ales în domeniul tehnic”

„Să tragi în extratereștri e o imbecilitate absolută”

„Chinezii au lansat cu mare zgomot 5G, o tehnologie care înseamnă că cel puțin înmulțim cu 100, deci cu două ordine de mărimi viteza cu care lucrează computerul, dar în realitate mult mai mult decât atât, că de curând a dat semnalul inteligența artificială cum că a apărut. Un prieten al meu a pus întrebare directă lui chatbot – cine ești tu?, și „omul”, cu ghilimele, a explicat, sunt un produs de inteligență artificială inventat de curând. Prin urmare, prin asta e relativă explicația pentru apariția obiectelor de pe cer. Că dacă ar fi fost extratereștrii și obiecte extraterestre și noi ne-am fi apucat să le împușcăm ar fi o dovadă de imbecilitate absolută, adică numai în filmele cu John Wayne îi împuști, sau în filme cu Bruce Willis”.

„Umbre, adevărate „umbre”, politicieni implicați în conflicte, în războaie”

Reporterul IMPACT.RO: Iertați-mă, chiar spunea cineva că am investit mii de miliarde în cercetarea extraterestră și acum, vedem unul, tragem în el să-l punem, la pământ. Voiam să vă întreb, că vorbeați de societăți private sau mă rog, persoane particulare care ar putea să producă astfel de întâmplări. Mi se pare că nu mai poate cineva să ascundă, să nu fie identificat, să nu fie localizați dacă ar face asta? Adică, pe scurt, care ar fi scopurile?

Alexandru Mironov: Teoretic așa ar trebui să fie, practic, nu e chiar așa, după cum vedeți, băieții, plecând spre Afganistan sau din zona aia încoace, nu-i prinzi până nu pun bombele. Adică sunt multe lucruri pe care nu le știm foarte bine, nu le înțelegem foarte bine, sunt conflicte în multe părți ale lumii, sunt persoane, umbre, adevărate umbre și chiar sunt persoane politice și implicate în conflicte armate care scapă de control.

„Secretele nu mai pot fi ținute din cauza ziariștilor”

Reporterul IMPACT.RO: Dar de ce credeți că s-au aglomerat aparițiile astea? Acum parcă ce se întâmplă seamănă cu perioada anilor ‘50.

Alexandru Mironov: Pentru că existați dumneavoastră, ca jurnalist, pentru că existăm noi, ziariștii, care observăm tot. Înainte, nu se observa  asta. Înainte, cum îl cheamă, Bin Mohammed Bin, nu știu mai cum, putea să omoare liniștit 10.000 dintre cetățenii arabi, acum nu se mai poate că se vede, nu mai merge, nu poate să apară Göbbels care să convingă lumea că, ce să vezi, Hitler e de fapt un personaj pozitiv. Nu se mai poate. Suntem prea mulți pe pământ, sunt prea mulți senzori, mai ales sunt senzori pe care nici nu-i vezi.

„Se pot face holograme uriașe, care pot reprezenta obiecte uriașe”

Reporterul IMPACT.RO: Domnue Mironov, am vorbit, la început, de holograme, ca tehnică de diversiune în războaie. Că s-a vorbit de treaba asta, că de fapt aparițiile obiectelor neidentificate, stranii, de pe cer, ar fi niște holograme, de fapt.

Alexandru Mironov: În timpul Revoluției din Decembrie 1989,  în simulatoare special create în fosta URSS, au funcționat în multe părți ale României. La Craiova, de pildă, de unde sunt eu. Eu lucram în vremea aceea la Radio România. Chiar acolo m-a prins Revoluția, și primeam telefoane din țară, pe care le cenzuram, n-am făcut ca televiziunea, n-am dat tot ca să nu speriem lumea, nu avea rost, dar erau reclamații de felul. „Atenție, sunt pe cer nave!”. Erau, de fapt, niște simulatoare care dădeau niște senzații pe moment că trec nave. Deci asta  a fost demult. Că poți să faci, acum, holograme care pot reprezenta obiecte și de mari dimensiuni.

„Americanii nu au spus ce au găsit în balonul doborât”

Reporterul IMPACT.RO: Să simuleze o invazie de nave, adică să fie foarte vizibile.
Alexandru Mironov: Păi, uitați-vă la efectele care se fac în filme. Ele, bineînțeles, că nu sunt sesizate de radare. Poate și aici explicația pentru care baloanele au trecut nesesizate. Nu vom vedea ce a fost în pântecul acestor nave, baloane, până acum americanii n-au raportat ce au găsit în resturile obiectelor  împușcate.

„Faza cu balonul a ridicat un nou zid între SUA și China”

Reporterul IMPACT.RO: Dar în contextul geopolitic, cum vedeți treaba asta?
Alexandru Mironov: Sigur că ridică și mai tare semnul de întrebare, cum vă spun era cât pe ce să înceapă încălzirea relațiilor americano- chineze. Și, uite că, dintr-o dată, s-a așezat un nou zid, adică un război rece.

Reporterul IMPACT.RO: Și faptul că chestiile astea care se succed, pandemie, războaie cutremure, extratereștrii, apariții dubioase sunt sudate. Practic, se succedă, vin unele după altele.
Alexandru Mironov: Nu! E întâmplare. Nici o legătură.

„Cutremurele fac parte din viața Pământului”

Reporterul IMPACT.RO: Imediat ce s-a încehiat pandemia, pac!,  războiul,. Pac!, cutremurul din Turcia!
Alexandru Mironov: Știam de mult că placa africană într-o zi o să o să cadă și o să producă cutremure.

Reporterul IMPACT.RO: Era luată în calcul treaba asta?
Alexandru Mironov: Geologii știau asta, că într-o bună zi, putea să fie peste 100 de ani, se întâmplă ce s-a întâmplat, de fapt. La nivelul ăsta trebuie să judecăm. Și, uite, placa anatoliană a fost cea care s-a prăbușit
Dar iată și, surprinzător, s-a întâmplat și în România. Înțeleg că nu numai la Târgu Jiu, ci și în orășelele și zonele rurale din jur s-au simțit cutremure. E probabil un moment în care poate să fie vorba, să existe o legătură cu
schimbarea polilor Pământului, deși asta se petrece foarte lent. Știu eu? Să fi determinat asta seismele? Poate că e din viața planetei, nu cred că cutremurele au vreo legătură cu tehnologia de care se vorbește, de HAARP sau altele.

„Lângă Sighet e un senzor îngropat. Dacă trece peste el o lupoaică cu pui, se simte imediat la București”

„Oricum să știți că Institutul de fizică a Pământului, este foarte bine dotat. Meteorologii, la fel, au aparatură foarte tare și pot să urmărească și ei ce se întâmplă. Și vă pot da detalii asupra acestor aspecte chiar domnul Mircea Radulian, de la Academia Română, și directorul Institutului de Fizică a Pământului, inginerul Constantin Ionescu. Institutul este foarte dotat și foarte bine pus la punct, și e în legătură cu toate institutele similare din lumea întreagă. Ca să vă dați seama cât de bine sunt dotați, îmi spunea Mărmureanu (Gheorghe Mărmureanu, în prezent director onorific al Institutului de Fizică a Pământului), înainte să iasă la pensie, că  senzorul pe care îl au undeva în nordul României mai sus de Suceava, în drum spre Sighet, este atât de sensibil, încât, el așezat efectiv într-o groapă, dacă trece o lupoaică cu puii ei peste locul ăla, ei știu, la București, că acolo tocmai trece o lupoaică!”

„La un cutremur major, gazul metan se închide automat în toată țara”

„Când mergeți pe la Cheia, vedeți acolo cupa aceea de radiotransmisie. E la vedere, și numai cupa aia de transmisie a mesajelor, ci și aparatura care măsoară totul. Și să știți că este un plan pus la punct care, într-o anumită măsură poate feri populația, o poate avertiza. De pildă, în primele 10 secunde, înainte de un cutremur simțit de noi, oamenii obișnuiți, aparatele înregistrează mișcarea telurică și, automat, se oprește gazul metan în toată țara, deci automat se întâmplă asta. Tehnicamente. Și, automat, sunt anunțați toți șefii de regiuni de județe, astfel încât, dacă se întâmplă ceva, să înceapă imediat organizarea”.

Reporterul IMPACT.RO: La ce nivel se blochează gazele, la centralele sau punctele de distribuție?
Alexandru Mironov: Eu cred că la nivelul de intrarea gazelor în localități. Asta știu de la ei și vă spun, sunt  respectabil și dotați cu aparatură foarte bună, care este de cel mai înalt nivel, peste tot în întreaga Europă. Europa este totuși zona cea mai civilizată.

„Suntem foarte mulți pe planetă”

Reporterul IMPACT.RO: Pandemia, ca realitate, a bulversat o lume întreagă. Ca subiect, acum, a căzut în derizoriu?
Alexandru Mironov: Pandemia. Mda. Suntem 8 miliarde, suntem foarte mulți. Suntem singura specie care se stăpânește pe sine, care se întinde. N-are un prădător suprem în afară de noi înșine, dacă suntem idioți. Și da, toate celelalte au prădătorul suprem, peste ele. Prădător care e mai ales omul. Suntem o specie care nu mai funcționează după regulile obișnuite, ci după ceea ce în matematică se numește legea numerelor mari. Legea numerelor mari schimbă, fluctuează pur și simplu pe curba pe care am descrie mersul societății. Am invadat teritorii ale unor animale care aveau o înțelegere bună cu virusurile și cu bacteriile în care trăiau. Și noi le-am atacat. După care ei, virușii, au venit să-și recâștige spațiile pierdute. Și pe cine să atace mai întâi? Pe cei mai ușor de atacat.  Pe oameni, pentru că ei au o mulțime de mijloace de contact,comunică între ei, noi comunicăm între noi, respirăm unul către altul. Eram ușor de cucerit, eram la dispoziția virușilor.

„Virusul SARCOV 2 e absolut natural”

Reporterul IMPACT.RO: Deci credeți că e o chestie naturală, nu a fost nimic scăpat din laboator.
Alexandru Mironov: Absolut natural. Se zice că inițial purtătorii de SARCOV 2 au fost niște lilieci din niște grote, că cercetătorii au luat liliecii să-i taie pe burtă și să-i analizeze, pe cei cu virusul ăsta. Și de acolo s-ar fi putut să scape. Dar asta e din nou parte de legendă.

Reporterul IMPACT.RO: Sunteți convins de originea naturală a virusului, deci.
Alexandru Mironov: Absolut. Dovada că în momentul în care a apărut vaccinul, s-a liniștit, a dispăut.
Reporterul IMPACT.RO: Cam brusc, ca să lase loc războiului”. Dar omul de știință nu răspunde la provocare.

„Darwin a fost un semizeu. Dacă există un Dumnezeu, acela e Evoluția”

Alexandru Mironov: Prin umare viața. Poate să apară în multe în multe părți, să se dezvolte și să dea naștere la specii care evoluează și își câștigă teritoriul. Charles Darwin este, după părerea mea, este semizeu, mie mi se pare că dacă există Dumnezeu se numește evoluție. El a văzut un lucru, cum se face adaptarea în sistemul viu, sistemul viu care are la bază ADN și ARN.

Reporterul IMPACT.RO: Îl considerați pe Darwin un geniu?
Alexandru Mironov: Absolut! Părerea mea, e că a fost geniu. Nu poți să-l compari cu Newton, că sunt din branșe diferite.

Reporterul IMPACT.RO:  La fel cu Leonardo. E o teorie cum că au fost niște oameni plantați pe aici.
Alexandru Mironov: Sunt povestiri. Minunate, vă spune jurnalistul de știință. Vladimir Colin a scris o poveste absolut minunată despre un călător în timp care a vârât mâna printr-un tablou și a ajuns la Leonardo da Vinci.

„Există o istorie uriașă a geniului și creativității”

„De-a lungul timpului, probabil că au existat genii sclipitoare. Și pe care scriitorii nu le-a notat, dar e clar că au existat. De exemplu, cineva a observat că focul poate fi de folos cu ceva, cum l-o fi chemat pe el, la gura peșterii de-acolo. Altcineva a găsit/gândit/creat roata. Gândiți-vă la culturile astea precolumbiene, care au găsit roata. Mesopotamia. E o istorie imensă a geniului și creativității. Acum 4000 și ceva de ani cultura persană era marea putere a lumii, mult mai tare decât Egiptul. Cucerise Egiptul, Egiptul nu avea avansul datorită religiei exagerate, nu avea salturi continue spre tehnologie, dar persanii aveau, de exemplu,  frigidere. Concepuseră sisteme în pământ în care păstrau gheața din locurile în care îngheța și țineau rezervele de gheață. Dar adânc sub pământ și într-un sistem foarte elaborat de aerisire. Curenții care treceau coborau temperatura”.

„Tehnologia HAARP a fost creată la Agenția SUA de Cercetări Militare”

Reporterul IMPACT.RO:  Tehnologia HAARP, Ce spuneți?  Nikola Tesla a fost pomenit în treaba asta cu ionizarea atmosferei, acumulare de energie electrică distribuție la distanță fără conectori, fără cabluri.
Alexandru Mironov: Să vă citesc tehnologia HAARP. Colegul meu Cristian Român, care e un jurnalist de știință de prima mână, probabil cel mai bun jurnalist din  din domeniu, are un nărav. Imediat pune mâna pe Google și se duce acasă și întreabă – Cine ești TU? Și ajunge la o sursă. Mai mult de cât credibilă, HAARP este o sucursală a lui DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency, din SUA), celebra instituție de cercetare. Institutul de cercetare uriaș al Statelor Unite de la DARPA. De acolo au ajuns în utilizarea civilă o mulțime de tehnologii pe care le folosim din plin.

Reporterul IMPACT.RO:  Deci el pornește de la cercetarea în domeniul militar?
Alexandru Mironov: Militarii lucrează mai rapid. Sunt mai puțini birocrați. Au mai mulți bani, își pot permite să cerceteze să facă aproape orice.

„Thomas Alva Edison l-a furat cât a putut pe Nikola Tesla”

Reporterul IMPACT.RO:  Nikola Tesla cu experiențele lui. Ce părere aveți despre savant?
Alexandru Mironov: A fost un geniu apărut într-un loc nepotrivit, pentru că Imperiul Habsburgic încă nu era suficient de avansat, de puternic. A avut inspirația să plece în America. America era în perioada în care nebunul de Edison (Thomas Alva Edison, 1847-0931, mare inventator și afacerist american, n.r.) o întorcea știința pe dos, pentru că apăruse electricitatea. L-a nimerit pe Tesla, care a înțeles de la început că trebuie câștigată opinia publică și făcea niște experiențe pe scenă, făcea descărcări electrice, avea grijă să se scurgă în pământ prin metode bizare și să nu fie curentat. Veneau ziariștii puhoi de peste tot. El a devenit cunoscut și a prezentat felul în care dintr-un generator de curent, care era cunoscut încă de 100 de ani, se obține curent prin amplificare. Poate și prin transfer. Poți să trimiți energie electrică într-o parte și în altă parte. A avut proasta inspirație să se ducă la Edison. Edison se gândea la același lucru și i-a preluat imediat ideile. I-a dat un post în sistemul lui, l-a furat cât a putut pe Tesla.

„La începutul secolului XX economia lumii, de până atunci, a fost făcută pulbere de acești doi-trei tipi”

Dar Edison a vrut ca totul să fie în curent continuu. El știa curent continuu ori ăsta a transformat instalațiile de trimitere a curentului în curent alternativ. Și s-a despărțit de Edison și a făcut o combinație cu un domn, pe nume Westinghouse (George Westinghouse, fondatorul Westinghouse Electric Company, în 1886: n.r.), care avea pile la toate nivelurile și se zice că e un adevărat bandit Acesta a convins Congresul american să voteze introducerea liniilor de curent electric cu condiția să fie curent alternativ. Deci a fost o șmecherie de Parlament. În același timp, a avut puterea să-i convingă pe cei de la Niagara, din statul de nord al Americii, să încerce să facă o hidrocentrală, demonstrându-le pe hârtie că se poate face. Și Tesla a construit această hidrocentrală. După, a promis că va ajunge curentul electric la Chicago și după aia a adăugat că  poate să ajungă și la New York. Și atunci au venit investitorii. Imediat, s-a construit hidrocentrala și a apărut lumina electrică pe Pământ, deci de la Niagara care curge și învârte. Prima din lume care a dat curent electric și imediat, America a dat-o peste tot. Vă dați seama că a dat peste tot industria gazului, a cărbunelui. O economie întreagă a fost făcută pulbere  de către ăștia doi-trei indivizi. Toate locomotivele intrau cu cărbune și dintr-o dată, toate s-au schimbat”.

„Etrich von Daniken, futurologul, era un elvețian gras”

Reporterul IMPACT.RO: De unde acest apetența publicului și mass-media pentru asocierea științei cu marile cumpene prin care trece omenirea?
Alexandru Mironov: Ziariștii aleargă după curiozități, după scandal, ca să-și vândă marfa. Cei mai mulți nu au discernământ. Eu datorită unui elvețian care a scris „Amintiri despre viitor”, Erich von Daniken, datorită lui, când am plecat în Africa, ca profesor de matematică în Maroc, mi-am cheltuit toți banii mergând în toate locurile despre care el vorbea că au fost pline de extratereștrii. N-a fost nimic, peste tot a fost o minte omenească. Și piramidele, și Machu Picchu. Totul.

Reporterul IMPACT.RO: El nu a fost în locurile pe care le-a descris în cărți.
Alexandru Mironov: Nu. Era un elvețian gras.

„Suntem prea mulți pe planetă. Nu ne ajunge apa la toți”

Reporterul IMPACT.RO: Și iată-ne, acum,, de mai bine de un an, într-un război nenorocit.
Alexandru Mironov: Suntem 8 miliarde. Eu m-am născut într-o perioadă în care eram 2 miliarde și ceva pe pământ. Și dintr-o data, a explodat. De ce dintr-o dată? De vaccinuri, de antibiotic, apa care e curată, apa din perete ucidea. Acum se clorizează peste tot. Dintr-o dată speranța de viață a crescut!

Reporterul IMPACT.RO: E loc pe pământ pentru toată lumea? Noi avem o țară binecuvântată cu pământuri, de ce trebuie să mâncăm greieri?
Alexandru Mironov: Ne trebuie apă la toți, nu ne ajunge apa la 8 miliarde. Arabii de pildă au renunțat la apa de izvor, ei nu au așa ceva. Ei beau apă de mare care e filtrate prin niște procedee care seamănă cu o osmoză inversă, cu filtru de platină.

Reporterul IMPACT.RO: Deci costă.
Alexandru Mironov: Costă. Arabii pot da alții nu pot. Prin urmare nu mă convinge nimeni că cineva a scos virușii și i-a aruncat. A fost până la urmă o demonstrație că suntem bine organizați. Că sistemul ăsta de sănătate planetară care ne obligă să omorâm găinile, când vine virusul care a fost acum 5-6 ani, și care uite s-a stins, uite pesta porcină s-a stins și ea, tot așa. Deci știm să ne apărăm.

„Virușii își iau teritoriile înapoi”

Alexandru Mironov: E adevărat că sunt mutații care se întâmplă, iar ce înseamnă un vaccin vă explic. Asta e țara în care sunt milioane de locuitori și în care toată lumea e sănătoasă. Și aceștia sunt niște viruși. Dacă ăștia nu vin niciodată aicea, e minunat, trăiesc. Dacă vin, și lovesc, pot să moară toți. Pe când dacă îl iau pe unul și-l îmblânzesc, deci asta înseamnă a vaccina, și toți ăștia au sistemul imunitar prelucrat de acest atac fals pe care îl dă virusul împotriva sistemului imunitar și eu mă pregătesc singur. Și toți ăștia milioane de-aici se pregătesc singuri.

Vor fi și câteva pierderi. Pentru că nu toată lumea are aceeași rezistență. Și atunci din milioanele astea, unul, doi, trei, patru, cinci, zece poate vor pieri. Vor fi învinși. Vor fi efecte secundare. Dar cei mai mulți vor scăpa. Pe când dacă nu fac deloc vaccinul și o ascult pe madam Șoșoacă, atunci mor toți. Asta înseamnă vaccin. Nu vă mai spun că regulile internaționale zic așa, țara asta nevaccinată nu vinde nimic nicăieri în lume. Produse alimentare sau nu te mai duci acolo. Sunt niște interdicții care sunt foarte clare.

Reporterul IMPACT.RO: Spuneați la începutul interviului că…
Alexandru Mironov. Sunt jurnalist și scriitor de știință, dar separat scriitor și iubitor de SF. Dar nu le amestec pe cele două”.

Reporterul IMPACT.RO: Totuși, în această perioadă încărcată, ați avut momente în care, în baza vastei dumneavoastre culturi, ați făcut asocieri între cărți, filme cu ceea ce se întâmplă. Percepeți bariera?
Alexandru Mironov. Da, sigur că da. Dar ca și dumneavoastră probabil eu cred că am citit 10000 de cărți, nuvele și…din domeniul ăsta. Repet, ele sunt opera de istoria viitorului. Istoria viitorului, și scenariile pe care le prezintă cărțile astea, se poate face o medie aritmetică și cu școala pe care o am, știu să discern ceea ce se poate întâmpla. În momentul în care am fost alături de factori politici cu importanță, am folosit asta. Adică faptul că am educația pentru întâmplările posibile din viitor m-a ajutat să propun. Dar nu.n-am luat eu deciziile. Dar celui pe care îl slujeam îi propuneam soluții care s-au dovedit adesea de folos. E bine să ai cultură, asta zic.

„Cultura face diferența între oameni”

Reporterul IMPACT.RO: Vi s-a întâmplat ca om politic să simțiți un ascendent asupra celorlalți oameni politici?
Alexandru Mironov: Sigur că da. Ascendentul se numește cultura. Știind din mai multe domenii mă face să am siguranța. Dincolo de ce-am învățat, matematica și ce-am făcut, am avut norocul că la facultate am dat 15-16 examene de pedagogie, psihologie, metodica predării, Ei bine, astea  mi-au format creierul, de-asta am și acces la mintea copilului, dar mi-am strâns cultură și citind și fundamentele de cultură a lumii.

„Asociez viitorul omenirii cu viața pe alte planete. Viață descrisă în opere SF”

Reporterul IMPACT.RO: Câteva titluri de carte SF sau filme care s-ar potrivi cu vremurile pe care le trăim?
Alexandru Mironov: Kim Stanley Robinson a scris o trilogie, „Marte Roșu”, „Marte Verde”, „Marte Albastră”, care e socotită de critici literari un fel de Război și Pace al secolului 21. A fost publicată de editura Nemira. Autorul a descris momentul 2031 când personajul principal pune piciorul pe scoarța planetei Marte, și de-aici lumea începe să se ducă în valuri succesive pe planeta Marte. Al doilea titlu, același autor, 2312, așa se cheamă cartea, scrisă în 2012. Autorul spune așa, vă spun eu cum va fi peste 300 de ani în sistemul solar Casa Noastră. Și el ia pe rând planetele, cum vom locui.

„Ce trăiește omenirea acum îmi amintește de cartea lui Arthur C. Clarke „Sfârșitul copilăriei”

Reporterul IMPACT.RO: Din titlurile vechi, din clasici?
Alexandru Mironov: Păi, ar fi „Sfârșitul copilăriei”, de Arthur C. Clarke, care descrie-așa începe cartea, momentul ăsta: deasupra marilor orașe ale planetei Pământ, pentru că zvârcoleala politică atinge cote insuportabile, apar niște gigantice nave care se așează peste Moscova, Berlin, Paris, New York. Pe Pământ încetează orice activitate, totul e blocat, mesajele vin de sus. „Sunteți o specie periculoasă pentru întreaga galaxie”, ni se spune. „Menirea noastră este să vă oprim, să vă liniștiți, să încercăm să nu deveniți prea periculoși pentru toată omenirea. Noi ne numim Overlorzi, facem parte dintr-o civilizație galactică, și avem sarcina să întrerupem activitatea unor civilizații care pot fi prea periculoase.

Și vine un moment în care se și prezintă. Apar pe Pământ, discută cu șefii de stat, se liniștește civilizația Pământului. Nici nu mai are de ce să se agite. Dintr-o data fraternizează între ei, căci a apărut un inamic care se dovedește calm, nu vrea să ucidă, nu e violent, și finalul este apoteotic, a venit sfârșitul copilăriei speciei umane, copiii care se nasc nu mai au acces la părinți și părinții la ei, sunt separați.

Cu puterea gândului mișcă luna, cu puterea gândului învelesc atmosfera și-o transmit în altă parte, cu puterea gândului, la urma urmelor, pleacă și se duc în întregime în altă parte. Întreaga specie se transformă în altceva. Arthur C. Clarke lansează ideea că se transformă de fapt în informație pură. E o carte zguduitoare, apărută în 1950, scrisă de omul care inventase atenție, telecomunicații! Știți că Arthur C. Clarke a inventat sateliții de telecomunicații, ăștia care se așează în jurul Pământului la 120 de grade?”

Întregul dialog, interviu, jurnalistic spus, mi-a lăsat o ușoară senzație de călătorie într-o navă spațială pe deasupra omenirii, cu momente, întâmplări și personaje văzute de undeva de sus, din spațiul imediat de deasupra Pământului.
De altfel, nu puțini sunt acei oameni, ba chiar numeroși, aș spune, care exact asta simt că trăiesc. Secvențe dintr-un viitor descris în trecut, în opere, în literatură și producții cinematografice SF.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...