INTERVIU EXCLUSIV

Interviu Eugen Teodorovici. Ce decizii economice ia România în plin război? Excludem Rusia sau ne auto-sabotăm?

Gabriela del Pupo 05.03.2022, 13:02
Interviu Eugen Teodorovici. Ce decizii economice ia România în plin război? Excludem Rusia sau ne auto-sabotăm?

Din Banca Internațională de Investiții fac parte Rusia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam și Mongolia. România a decis să se retragă, de asemenea și din Banca Internațională de Cooperare Economică, dar nu ar fi trebuit exclusă doar Federația Rusă? Impact.ro a discutat cu o personalitate controversată. Eugen Orlando Teodorovici a fost acuzat în repetate rânduri că ar fi fost „spion rus” pentru că a susținut aceste asocieri din care Federația Rusă doar făcea parte.

„Dar de ce doar aceste 2 bănci? De ce comunitatea internațională nu decide să scoată Rusia din toate instituțiile financiare internaționale?”

Fostul ministru al Finanțelor în 2 mandate spune că Federația Rusă ar trebui retrasă din aceste bănci cu capital internațional, din care face parte țara agresoare și soluția de a retrage România nu este una bună. Premiza sancțiunilor a fost ca Rusia să nu mai beneficieze de capital pentru finanțarea armatei, așadar un auto-sabotaj din partea țărilor care au contribuit nu la finanțarea unor proiecte de investiții nu este soluția ideală.

Dar de ce doar aceste 2 bănci? De ce comunitatea internațională nu decide să scoată Rusia din toate instituțiile financiare internaționale? De la Fondul Monetar, de la Banca Internațională, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de oriunde Rusia de află. Adică ori ne gândim la poporul ucrainean terorizat de ce se întâmplă în aceste zile în Ucraina, și luam astfel de măsuri astfel încât să oprim acest război nedrept, altfel măsurile acestea parțiale or să producă niște efecte negative și în special asupra țărilor mici.

Pentru că vedeți foarte bine, marile puteri se pun la adăpost. Sunt țări foarte mari în Europa care stau și se gândesc de 2 ori când acceptă o astfel de măsură asupra Rusiei.” spune Eugen Teodorovici în interviul acordat impact.ro.

 

„Să înțeleg ce? Că a fost nevoie de un război pentru ca România să fie acceptată în Schengen?”

Relația economică cu Rusia  a scăzut cu 36% față de 2019 și a fost cu 37% sub nivelul din 2011, ajungând la peste 2,6 miliarde de euro respectiv 1,8% din total în 2020, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. În primele opt luni ale anului România a avut schimburi comerciale cu Ucraina de peste 1,5 miliarde de dolari, peste 1.000 de firme ucrainene își desfășoară activitatea în România.

„Să înțeleg ce? Că a fost nevoie de un război pentru ca România să fie acceptată în Schengen? Este dureros să auzi astfel de declarații lipsite de orice fel de bun simț, măcar abține-te și ia decizia. Dar nu mai face astfel de comentarii. România trebuie să profite de astfel de situații să intre urgent în spațiul Schengen, să se lupte în special pentru aderarea Moldovei la spațiul European.” spune Teodorovici.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Am acceptat acea discuție pe un subiect care arde și astăzi, buzunarul fiecărui român”

Scăderea prețului la accize duce mai departe la creșterea profitului, iar statul va fi văduvit de sume importante, crede Eugen Teodorovici care este convins că nu aceasta este soluția pentru criza scumpirii prețurilor la pompă.

Pentru criza în energie soluția ar fi o suprataxare a companiilor care practică un adaos comercial de peste 30% astfel încât acestea să fie descurajate să profite de pe urma creșterii prețului la energie.

Despre viitorul său politic Teodorovici a spus că nu plănuiește să se retragă dar va vedea care este soluția. Despre participarea la o conferință pe tema crizei din energie acesta a spus că a prezentat doar câteva soluții și nu a fost un demers de asociere cu AUR.

Am acceptat acea discuție pe un subiect care arde și astăzi, buzunarul fiecărui român. Atât și nimic mai mult, nici o legătură cu partea politică. Am apreciat că un partid totuși este preocupat, de ce a făcut asta? Nu asta comentez, a fost o invitație în Parlamentul României de către un partid parlamentar.

Deocamdată nu am un astfel de plan dar cu siguranță vă pot pune că mă voi întoarce în politica din România. Pentru că vorbesc cu foarte mulți oameni, fie pe stradă, fie îmi scriu mesaje, fie pe platformele de socializare, îi vezi pe foarte mulți că își reconsideră percepția față de persoana mea. Poate să fie PSD, poate să fie PNL, poate să fie un alt partid nou.” a concluzionat Eugen Teodorovici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...