Intervenție chirurgicală spectaculoasă la Iași. Cum i-a fost salvată viața unei femei de 45 de ani

Aurora Popa 17.03.2021, 16:51
Intervenție chirurgicală spectaculoasă la Iași. Cum i-a fost salvată viața unei femei de 45 de ani

Intervenție chirurgicală spectaculoasă la Iași. Oeprație cu succes la Spitalul de Neurochirugie din Iași. O femeie în vârstă de 45 de ani, diagnosticată cu o boală rară, a fost operată cu succes. La intervenția chirurgicală minim invazivă s-a folosit endoscopul, iar cu ajutorul instrumentelor performante medicii au reușit să pătrundă prin nas la tumora de aproxiamtiv un cm, situată la nivelul creierului.

Intervenție chirurgicală spectaculoasă la Iași

Reticentă când vine vorba de spital, Viorica Avasîlcăi a preferat să rămână acasă, deși vedea că se întâmplă ceva cu ea, dar punea toate pe seama trecerii timpului. Până într-o zi când fiica ei, fiind angajată tot în sistemul medical și a convins-o să meargă la unitatea medicală. Diagnosticul pus a fost negru pe alb acromigalie și gigantism. Conform medicilor boala este foarte rară, iar femeia a avut un motiv în plus să aibă emoții pentru momentul în care va fi pe masa de operație.

Prin decembrie m-am hotărât pentru că am văzut că nu mă simt prea bine și că nu-i treaba chiar bună. De gura femeii am zis să merg. Nu știu cât a durat intervenția. Eu țin minte că am intrat dimineață la 8 jumătate în sală. Când m-am trezit nici nu am știut cum a fost intervenția. Eu nu m-am simțit rău, mă rog, puțin amețită ca după orice intervenție chirurgicală, spune Viorica Avasîlcăi, pacienta operată la Spitalul de Neurochirurgie.

Intervenția a fost la nivelul creierului, însă pentru a ajunge la zonă cu probleme s-a acționat prin nas. La acest moment fiind nevoită să continue și un tratament prescris de medici.

Norocul meu este că sunt o fire optimistă, a completat femeia.

Interventie chirurgicala spectaculoasa la Iasi
Spitalul de Neurochirugie din Iasi

Cadrele medicale care au avut-o sub observație pe pacientă au stat în sala de operație în jur de o oră și jumătate.

Ca și grad de complexitate se încadrează între mediu și complicat datorită unor particularități ale leziunii și ale pacientei, spune dr. Daniel Rotariu-medic specialist neurochirurgie Spitalul „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Pacienta a fost externată la doar 4 zile de la intervenția chirurgicală. Dacă nu se prezenta însă la unitatea medicală pentru investigații suferea mai multe complicații spun medicii.

Inima devine mare și devine ineficientă în pomparea sângelui. Practic scade speranța de supraviețuire la acești pacienți cu acromegalie, atenționează medicul.

10 % din tumorile intracraniene sunt adenoamele din “creierul glandelor” care pot fi tratate prin intervenții chirurgicale minim invazive, folosind tehnica abordului endoscopic transnasal transsfenoidal. Pe înțelesul tuturor, cu ajutorul sistemului de endoscopie medicii reușesc să intervină prin nas către creier.

Tehnologia de ultimă generație îi ajută să vizualizeze cu exactitate tumora care de multe ori este profundă, iar accesul intracranian este foarte dificil. Sala de operație de la spitalul de neurochirurgie din Iași este dotată cu un sistem de neuronavigație, lucru care permite efectuarea intervențiilor chirurgicale minim invazive în condiții de maximă siguranță, iar pacientul este externat chiar și a doua zi.

Urmăriți Impact.ro și pe