„Întâlnirea” titanilor. Vladimir Putin a acceptat să participe la summitul organizat de Joe Biden

Ana Anitoiu, Ioana Constantin 20.04.2021, 14:02
„Întâlnirea” titanilor. Vladimir Putin a acceptat să participe la summitul organizat de Joe Biden

Vladimir Putin a acceptat să participe la un summit online găzduit de președintele american Joe Biden, în contextul tensiunilor puternice dintre Rusia și Statele Unite ale Americii. Președintele rus va susține joi un discurs referitor la schimbările climatice, în timp ce omologul său așteaptă un răspuns din partea lui referitor la o altă întâlnire.

Vladimir Putin, la un summit organizat de Joe Biden

Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin va vorbi joi la summitul online referitor la schimbările climatice pe care îl găzduiește președintele american. Prezența liderului rus la acest eveniment arată că acesta este încă deschis dialogului cu Statele Unite ale Americii, în ciuda faptului că recent cele două țări și-au impus sancțiuni reciproc.

”În discursul său, Vladimir Putin va contura abordările Rusiei în contextul dezvoltării unei largi cooperări internaționale menite să depășească efectele negative ale schimbărilor climatice globale”, a transmis Kremlinul.

Vladimir Putin

Ce răspuns așteaptă Joe Biden de la Vladimir Putin

Pe de altă parte, Vladimir Putin nu a anunțat dacă acceptă sau nu o altă invitație pe care i-a făcut-o Joe Biden, la un summit bilateral. La evenimentul referitor la schimbările climatice, președintele american a invitat 40 de lideri mondiali.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că preşedintele Joe Biden a vorbit marţi cu Vladimir Putin despre consecinţele activităţilor Rusiei. Liderul american i-a propus omologului său rus un summit într-o ţară terţă în viitorul apropiat.

Tensiuni puternice între Rusia și Statele Unite ale Americii

Sunt tensiuni puternice între Rusia și Statele Unite ale Americii, în contextul unor dezacorduri referitoare la activitatea militară din Ucraina, la soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi şi al unor acuzaţii de spionaj, amestec în alegerile din 2020 şi atacuri cibernetice imputate Moscovei. SUA a impus sancțiuni, iar Rusia a negat acuzațiile și a ripostat.

Mai exact, Statele Unite ale Americii i-au impus joi sancţiuni suplimentare Rusiei, printre care se numără expulzarea a zece diplomaţi ruşi, precum şi restricţii în cunpărarea datoriei ruse de către bănci americane. La rândul ei, Rusia a expulzat zece diplomaţi americani, a ameninţat fonduri şi ONG-uri finanţate de către Washington şi a interzis intrarea pe teritoriul rus a mai multor membri ai Guvernului lui Joe Biden. Două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră la sfârşitul acestei săptămâni.

NATO, apel către Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Rusiei să îşi retragă trupele din apropierea graniţei cu Ucraina și să își respecte angajamentele pe care le are la nivel internațional, precizând că aliații susțin suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări.

„Aliaţii (NATO) susţin pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Facem apel la Rusia să dezescaladeze imediat, să stopeze tiparul provocărilor agresive şi să îşi respecte angajamentele internaţionale”, a declarat Stoltenberg după discuţiile pe care le-a avut cu miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO.

”Există riscul unei escaladări”

De asemenea, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell s-a declarat îngrijorat, la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de Externe din Uniunea Europeană, în timp ce Ucraina se teme de faptul la Kremlinul se caută un pretext pentru pornirea unui atac împotriva ei.

”Există riscul une escaladări, după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre cea mai masivă desfăşurare la care am asistat vreodată. Este îngrijorător. Nu suntem la adăpost de un incident. Această consolidare trebuie să înceteze şi cerem Rusiei dezescaladarea”, a declarat oficialul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...