Întâlnire de gradul zero la Ankara. Directorul CIA, față în față cu șeful spionajului rus. Ce vor discuta

Beatrice Dumitru 14.11.2022, 19:07
Întâlnire de gradul zero la Ankara. Directorul CIA, față în față cu șeful spionajului rus. Ce vor discuta

Directorul CIA, William Burns, se află în capitala Turciei pentru o întâlnire cu şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narișkin, potrivit unui oficial de la Casa Albă. Acesta este primul contact la nivel înalt, față în față, între SUA și Rusia, de când Moscova a invadat Ucraina. Oficialul american îi va transmite un avertisment omologului său din Rusia.

Despre ce vor discuta șefii spionajului din SUA și Rusia

Datele de urmărire a zborurilor au arătat că un avion guvernamental rus folosit de Naryshkin și ministrul rus de externe Serghei Lavrov a aterizat luni la Ankara, a declarat analistul Yoruk Isik din Istanbul. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat întâlnirea dintre SUA și Rusia din Turcia, dar a refuzat să ofere detalii despre participanți sau subiectele discutate.

Directorul Agenției Centrale de Informații din SUA, William Burns, trebuie să-l avertizeze pe șeful spionajului președintelui Vladimir Putin, Serghei Narișkin, cu privire la consecințele oricărei utilizări a armelor nucleare și să ridice problema prizonierilor americani din Rusia, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Întâlnire de gradul zero la Ankara. Directorul CIA, față în față cu șeful spionajului rus. Ce vor discuta
Tensunile dintre Rusia și SUA sunt la cote maxime.

Nu conduce negocieri de nici un fel. Nu discută soluţionarea războiului din Ucraina. El transmite un mesaj cu privire la consecințele utilizării armelor nucleare de către Rusia și la riscurile escaladării către stabilitate strategică. El va ridica, de asemenea, problema cetățenilor americani reținuți pe nedrept în Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al casei Albe sub protecția anonimatului, potrivit Reuters.

„Nimic despre Ucraina, fără Ucraina”

William  Burns este un fost ambasador al SUA în Rusia, care a fost trimis la Moscova la sfârșitul anului 2021 de către președintele Joe Biden pentru a-l avertiza pe Vladimir Putin cu privire la acumularea de trupe la granițele cu Ucraina.

Am informat Ucraina înainte cu privire la călătoria lui Burns la Ankara. Respectăm în continuare ferm principiul nostru fundamental: nu discutăm nimic despre Ucraina, fără Ucraina”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare, dacă va fi atacată. Comentariile sale au stârnit îngrijorare deosebită în Occident, mai ales după ce Moscova a declarat, în septembrie, că a anexat patru regiuni ucrainene pe care forțele sale le controla parțial.

Dincolo de război, Rusia și Statele Unite au o serie de probleme de discutat, de la extinderea unui tratat de reducere a armelor nucleare și a unui acord cu cereale la Marea Neagră, până la un posibil schimb de prizonieri și războiul civil din Siria.

Luna trecută, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a vorbit la telefon cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...