Insulele Maldive ar putea să nu mai existe peste 80 de ani. ”Nu cred că vom supraviețui”

Ioana Bucur 19.05.2021, 18:48
Insulele Maldive ar putea să nu mai existe peste 80 de ani. ”Nu cred că vom supraviețui”

Destinația preferată, în ultimii ani, a vedetelor și românilor care își permit să se răsfețe, când vine vorba despre vacanțe, este în pericol. Insulele Maldive ar putea să nu mai existe peste 80 de ani. Anunțul tulburător făcut de un ministru al țării.

Insulele Maldive ar putea să nu mai existe peste 80 de ani

Dacă lucrurile sunt lăsate în voia sorții, una dintre destinațiile preferate de turiștii din întreaga lume va fi istorie, în mai puțin de opt decenii. Insulele Maldive ar putea să nu mai existe peste 80 de ani. Declarația șocantă a fost făcută recent de ministrul Mediului acestui stat insular din Oceanul Indian. Oficialul a explicat că, în condițiile în care nu se vor lua măsuri urgente pentru încetinirea deteriorării mediului, țara „nu va mai fi aici” până la sfârșitul secolului, în anul 2100, oamenii de știință susținând că, până atunci, nivelul oceanelor se va ridica cu mai mult de un metru.

„Nu vom supraviețui. Schimbările climatice sunt reale și suntem cea mai vulnerabilă țară din lume. Nu există un teren mai înalt pentru noi… suntem doar noi, sunt doar insulele noastre și marea”, a declarat, într-un interviu acordat CNBC, ministrul Aminath Shauna.

Iar veștile proaste nu se opresc aici. În următoarele trei decenii, Forumul Economic Mondial a estimat că în jur de 80% dintre oameni vor avea de suferit din pricina schimbărilor climatice. Dacă previziunile cercetătorilor se adeveresc, insulele Maldive ar putea fi printre cele mai afectate locuri din întreaga lume.

Insulele Maldive ar putea să nu mai existe peste 80 de ani
Insulele Maldive

„Sunt necesare urgent obiective ambițioase”

Aproape 80% dintre cele 1 190 de insule ce alcătuiesc statul stau la doar un metru deasupra nivelului mării, iar o creștere cu 1,1 metri ar avea rezultate catastrofale. Până acum, mai bine de 90% dintre ele s-au luptat cu inundații, 97% cu eroziuni ale țărmului și 64% cu eroziuni în serie, a mai dezvăluit ministrul Mediului.

„Veniturile, hrana și supraviețuirea noastră depind de felul în care abordăm astăzi aceste vulnerabilități. Viitorul țării noastre, al poporului nostru și al culturii noastre, toate depind de acțiunile noastre de astăzi”, a avertizat Aminath Shauna.

Autoritățile din Maldive au luat deja primele măsuri pentru combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice, statul insular dorindu-și să devină „un lider mondial în eforturile de atenuare” a impactului schimbărilor climatice.

„Avem nevoie ca fiecare om să abordeze schimbările climatice la un nivel personal și la un nivel politic de către guverne. Sunt necesare urgent obiective ambițioase pentru a ajuta nu doar Maldivele, ci toate micile state insulare”, a mai spus Shauna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...