Instituţiile statului nu mai au limită de preţ pentru maşinile achiziţionate. Românii se vor revolta!

Ioana Bucur 19.12.2021, 18:58
Instituţiile statului nu mai au limită de preţ pentru maşinile achiziţionate. Românii se vor revolta!

Salarii și sporuri înghețate pentru unii, beneficii noi pentru alții. Cu câteva zile înainte de Crăciun, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se stabilește că unele instituții ale statului nu vor mai avea limită de preț pentru mașinile achiziționate.

Care sunt instituțiile statului care nu mai au limită de preţ pentru maşinile achiziţionate

Un cadou de final de an neașteptat pentru câteva instituții ale statului. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență ce vizează limita de preț și capacitatea cilindrică a mașinilor achiziționate.

Astfel, Curtea de Conturi condusă de Mihai Busuioc, ANCOM condusă de Vlad Stoica şi ANRE condusă de Dumitru Chiriţă îşi vor putea cumpăra autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare şi nu vor avea nicio limită în ceea ce privește sumele cheltuite.

„Prin excepție de la prevederile alin. (8), serviciile Parlamentului, Administrația Prezidențială, Curtea de Conturi, Secretariatul General al Guvernului, precum și ale autorităților de reglementare pot achiziționa, în condițiile legii, autoturisme după normativele proprii stabilite.”

În prezent, prin lege, instituțiile publice nu pot achiziționa maşini cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 de centrimetri cubi și al căror preț depășește pragul de 18.000 de euro, cu tot cu TVA, singurele excepții făcându-se pentru Administrația Prezidențială, Guvern și Parlamentul României.

Instituţiile statului nu mai au limită de preţ pentru maşinile achiziţionate

Salarii și sporuri înghețate

Cu puțin timp înainte de ședința de Guvern de vineri, Ordonanța de Urgență prin care urmau să se crească salariile pentru unele categorii de angajați din Sănătate a suferit o serie de modificări. În urma presiunilor puse de sindicaliști, în forma finală care a intrat în şedinţă a fost introdusă și majorarea salariilor din Educaţie.

Singurii bugetari care vor beneficia de salarii mai mari vor fi cei din Sănătate și Educație. În cazul celorlalți angajați la stat, salariile și sporurile vor fi înghețate în 2022.

Salariile angajaților din Sănătate și Învățământ urmează să crească, de la 1 ianuarie 2022, cu 25% din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021, potrivit proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022, publicat vineri de Ministerul Finanţelor.

„Vă rog să-mi permiteţi să nu să comentez în acest moment sume sau limite. Pot să vă spun că este construit pe investiţii de 7% din PIB; pot să vă spun că discuţiile s-au închis cu ministerele. Pot să vă spun că, ca la orice buget, nu există zâmbet, nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie, dar există foarte multă provocare, în faţă, pentru toţi miniştrii”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice, vineri seară, după şedinţa de Guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...