Autoritățile din România anunță o evoluție îngrijorătoare a valului patru în țara noastră, după ce astăzi au fost raportate pentru prima oară din luna aprilie, peste 5.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, în doar 24 de ore. Scenariul nu este unul fericit mai cu seamă că Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) amenință că vom avea peste 15.000 de cazuri pe zi până la finalul lunii octombrie. Totodată, 115 localități au ajuns să depășească 3 la mia de locuitori, fiind necesară utilizarea certificatului verde Covid.
Institutul Național pentru Sănătate Publică a estimat că valul patru al pandemiei v-a afecta serios România, după ce Adriana Pistol, reprezentanta INSP, a transmis îngrijorarea instituției, care amenință că până la finalul lui octombrie vom ajunge la peste 15.000 de cazuri pe zi. Nerespectarea regulilor anti-Covid precum și lipsa unei rate de vaccinare suficient de ridicate sunt câțiva dintre factorii situației epidemiologice actuale. Iar veștile nu sunt deloc încurajatoare. Conform INSP, în ultimele șapte zile, numărul cazurilor de Covid-19 s-a dublat.
Undeva la finalul lunii octombrie vom depăși 15.000 de cazuri pe zi dacă o ținem tot așa, ceea ce nu am avut în valurile precedente, a spus Adriana Pistol.
Cu toate acestea, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a declarat sâmbătă că spitalele din România nu se vor închide în timpul valului 4 al pandemiei. Astfel, toți pacienții vor avea acces la servicii medicale, renunțându-se la ideea de organizare cu spitale Covid și spitale non-Covid.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În primul an al pandemiei, pacienții cu boli cronice au avut dificultăți în a accesa serviciile medicale și pentru a elimina această situație, în vară, Ministerul a lucrat la definirea unei strategii, astfel încât toate spitalele să rămână deschise, a declarat Baciu, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă.
Numărul tot mai mare de îmbolnăviri a dus la creșterea ratei de infectare din mai multe localități ale țării. Astfel, sâmbătă, 18 septembrie, un raport al INSP arată că sunt 115 localități cu rată de infectare mai mare de 3 la mie. Acesta este pragul de la care se aplică obligativitatea utilizării certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi.
Deocamdată, în Satu Mare sunt 17 localități în această situație, cu incidența de peste 3 la mie, iar 11 în Timiș, 9 în Bistrița – Năsăud și câte 6 în Caraș-Severin, Cluj, Ilfov, Maramureș, Olt și Suceava. Acestea sunt localitățile în care este necesar certificatul verde Covid, care atestă dacă o persoană este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru a beneficia de acces în restaurante, cafenele, la spectacole, nunți, botezuri sau competiții sportive. Totodată, în carantină sunt opt localități, șapte din Satu Mare și una din Sibiu.