Inseminări artificiale gratuite în România. Gabriela Firea, ministrul Familiei și Tineretului, vrea să oprească declinul demografic

Mihnea Tălău 17.05.2022, 20:48
Inseminări artificiale gratuite în România. Gabriela Firea, ministrul Familiei și Tineretului, vrea să oprească declinul demografic

Ministrul Familiei și Tineretului, Gabriela Firea, a declarat, marți, în cadrul unei emisiuni televizate, că populaţia României s-a redus, conform recensământului care se desfășoară chiar în aceste zile, cu aproape trei milioane de persoane în numai 10 ani. O redresare a situației, în condițiile actuale, este greu probabilă.

În următorii 40 de ani, numărul locuitorilor țării va scădea sub 15 milioane

Perspectivele demografice sunt unele chair îngrijorătoare. Specialiștii estimează că în următorii 40 de ani, numărul locuitorilor va scădea sub 15 milioane.

Gabriela Firea spune că niciodată nu au fost suficienți bani, pentru măsuri reale de stimulare a natalității. Acum, Guvernul propune măsuri în sprijinul tinerilor care vor să aibă copii.

„Chiar dacă intenţiile au fost bune, niciodată nu au fost suficienţi bani, nu a fost un buget adecvat pentru măsuri de stimulare a natalităţii. Acum guvernul şi-a asumat câteva măsuri care să vină în sprijinul tinerilor care doresc să aibă copii.”, a declarat Gabriela Firea, la Antena 3.

O femeie din Covasna, de 160 de kilograme a născut, prin cezariana
Nou-nascut

Un program cu „reguli simple” și decontare până la 4.000 de euro

„Punctual, pentru cuplurile care se dovedesc din punct de vedere medical infertile, venim cu un program ţintit. Prin programul naţional existent de câţiva ani la nivelul ministerului Sănătăţii doar circa 10 cupluri din fiecare judeţ au beneficiat de aceste decontări.

De aceea doresc să extind programul care a funcţionat foarte bine la Bucureşti, şi în urma căruia s-au născut 570 de copii într-un timp foarte scurt”, a mai afirmat ministrul Familiei și Tineretului.

Ea a explicat că dorește ca noul program să aibă reguli simple şi cu înscriere digitală și cu o sumă similară celei decontate la nivel european, de aproximativ 4.000 de euro.

În acest ritm, propus de Firea, se vor consuma anual între 20-40 de milioane de euro, buget poate cel mai generos din Europa, și chiar din lume.

Practic se vorbește de stimularea natalității în condițiile în care, conform statisticilor actuale, unul din trei copii are acces dificil la servicii medicale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...