Inovație în România. Oamenii străzii, spălați cu ajutorul dușului mobil. O mașină umblă prin oraș și ajută persoanele fără adăpost să se spele

Aurora Popa 09.03.2021, 15:23

Oamenii străzii, spălați cu ajutorul dușului mobil. Jacuzzi și masaj cu uleiuri esențiale pentru unii înseamnă relaxare, în timp ce alții speră la o baie cu apă caldă. Aceștia sunt oamenii străzilor, care trăiesc în condiți mizere și care au o igienă personală precară. De două zile pe străzile din Iași circulă o mașină cu toate utilitățile necesare și vine în sprijinul persoanelor fără adăpost. Scopul principal fiind de a reda încrederea și stima de sine.

Oamenii străzii, spălați cu ajutorul dușului mobil

România rămâne fruntașă în clasamentul Europei la sărăcie. Din aceeași categorie de persoane fac parte și românii fără adăpost, fără un loc de muncă și care trăiesc din mila altora. Aceste persoane rămân în umbră și se complac la nivelul inferior societății, acela de a bântui străzile fără niciun rost. O asociație din Iași își îndreaptă privirea asupra lor. Beneficiar este și Andrei care are numai 23 de ani și care  a rămas fără locuință. Se spală rar la baia comunală, iar ultimul duș nu mai știe când l-a făcut. Nu are un loc de muncă stabil, prin urmare nici salariul și masa zilnică nu sunt sigure de la o zi la alta.

Am fost la baia publică. Am făcut baie. Nu am mai fost trei zile. Fac baie cam o data pe săpămână, poate chiar două, spune Andrei.

Maria locuiește într-o cameră împreună cu fiul de 12 ani. Nu are duș și spune că băiatul când merge la școală face baie la lighean cu apă încălzită la aragaz.

Eu mă mai duc la baia comunală, dar copilul nu pot să îl duc acolo. Acasă îi fac în băliuță. Este greu și cu butelia pe care o consum la încălzit apă. Nu prea îmi convine că nu am venituri, adaugă Maria.

Oamenii strazii, spalati cu ajutorul dusului mobil
Oamenii strazii, spalati cu ajutorul dusului mobil

„Scopul acestui proiect este de a reda demnitatea oamenilor”

Acum aceste persoane pot face duș de căte ori vor pe săptămână dar în limita a 70 litri de apă. Dușul mobil care a costat cât o garsonieră la periferia orașului circulă prin oraș și se oprește în două zone importante ale orașului, acolo unde se adună adesea persoanele fără adăpost.

Aici, noi avem un duș social și în același timp avem un cabinet medical, unul de consiliere și o frizerie. Scopul acestui proiect este acela de a reda demnitatea oamenilor și pentru a se reintegra în societate ca o persoană normală, spune părintele Alfons, preot.

110 persoane beneficiază de acest proiect. Este o inițiativă nouă la care se alătură și voluntari.

Eu sunt elev, am 15 ani, iar în timpul liber, cu orele on-line încerc să ajut și în proiectul nostru. În pauze sau când am timp, zice Ilie Alexandru Matei, voluntar.

Asociația „Congregația Slujitorii Carității – Opera Don Guanella” este implicată, iar proiectul este derulat cu sprijinul financiar al „Active Citizens Fund România”, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021. Durata de implementare este de 12 luni.

Urmăriți Impact.ro și pe