Înmatriculări auto 2021. Ce s-a schimbat în acest an. Pașii de urmat

Mirabela Năstase 22.01.2021, 18:01
Înmatriculări auto 2021. Ce s-a schimbat în acest an. Pașii de urmat

Codul Rutier spune că înmatricularea mașinii este obligatorie, obligație ce îi revine proprietarului mașinii sau deținătorului mandatat al autovehiculului.

Înmatriculări auto 2021

Înmatricularea se face în baza datelor de identificare ale proprietarului. Lui i se va da un certificat de înmatriculare, dar și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. Tot atunci se fac și transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare și în cartea de identitate a mașinii. În situația în care autovehiculul achiziționat este second-hand, înscrierea datelor noului proprietar se face în Registrul Național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, când se va face și mențiunea încetării calității de titular al înmatruculării a fostului deținător al mașinii. Mențiunea se face la cererea noului proprietar în cel mult trei luni de când a obținut dreptul de proprietate pentru autovehicul.

Procedura de înmatriculare a suferit anumite simplificări încă din august 2020. Astfel, pentru autovehiculele noi, dealer-ii auto pot face ei formalitățile de înmatriculare, pe numele proprietarului, acesta dându-le o procură specială notarială.

Inmatriculari auto 2021
Inmatriculari auto 2021

Documente necesare

Pentru a înmatricula o mașină, documentele de care ai nevoie diferă în funcție de al câtelea proprietar ești, dar și de locul din care este adus atovehiculul, respectiv UE sau din afara UE.

Documente în cazul în care mașina este achiziționată din România sau orice alt stat al UE:

  • ai nevoie de cererea solicitantului, model prevăzut în anexă la Ordinul nr. 1501/2006
  • o dovadă de înregistrare la Fisc, pe numele proprietarului sau, dacă e vorba de mașină luată în leasing, a utilizatorului
  • ai nevoie de cartea de identitate a vehiculului, copie plus original
  • un document care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, original plus copie
  • un act de identitate al solicitantului, original plus copie
  • dovada că s-a făcut ITP-ul, în termenul de valabilitate, excepție făcând mașinile și remorcile noi
  • copie după RCA, în termenul de valabilitate
  • o dovadă de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare
  • un certificat de autenticitate al vehiculului, cu excepția celor noi, a celor destinate competițiilor sportive și a celor istorice
  • dovada că s-a făcut plata pentru plăcuțele cu numărul de înmatriculare
  • dacă mașina este străină și a fost înmatriculată în alt stat, solitantul trebuie să aducă și documentele de înmatriculare care i-au fost eliberate de autoritățile străine, în original, și plăcuțele cu numărul de înmatriculare
  • dacă este cazul, o procură specială autentică

În situația în care mașina este achiziționată din afara UE, pe lângă toate formalitățile de mai sus, solicitantul mai trebuie să aducă și dovada efectuării formalităților vamale.

Ce se întâmplă dacă nu respecți regulile în ce privește înmatricularea

  • amendă între 580 și 725 lei dacă nu soliciți în termenul prevăzut de lege eliberarea unui nou certificat de înmatriculare
  • dacă conduci un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată, amenda este între 1305 și 2900 lei

În afara celor două situații expuse mai sus, mai există sancțiuni și pentru alte fapte legate de înmatriculare, așadar, mare atenție.

Urmăriți Impact.ro și pe