Îngrijorare în cancelariile occidentale. O navă de război rusă a încălcat apele teritoriale daneze în Marea Baltică

Mihnea Tălău 17.06.2022, 17:34
Îngrijorare în cancelariile occidentale. O navă de război rusă a încălcat apele teritoriale daneze în Marea Baltică

O navă de război rusă a încălcat de două ori, vineri dimineața devreme, apele teritoriale daneze la nord de insula Bornholm din Marea Baltică, unde avea loc un festival al democrației la care participau parlamentari de rang înalt și oameni de afaceri, au anunțat forțele armate daneze.

„O provocare rusească profund iresponsabilă, grosolană și complet inacceptabilă”

Danemarca a calificat acțiunea drept o provocare inacceptabilă.

Nava de război rusă a intrat în apele daneze fără autorizație vineri la ora 0030 GMT și din nou câteva ore mai târziu, au precizat forțele armate într-un comunicat. Nava de război a plecat după ce marina daneză a stabilit contactul radio, a precizat aceasta, potrivit Reuters.

„O provocare rusească profund iresponsabilă, grosolană și complet inacceptabilă”, a declarat pe Twitter ministrul danez de externe Jeppe Kofod, referindu-se la Festivalul Democrației din Danemarca.

La festivalul anual participă înalți oficiali guvernamentali, inclusiv Kofod și premierul Mette Frederiksen.

„Metodele de intimidare nu funcționează împotriva Danemarcei”, a declarat Kofod.

Ambasadorul rus a fost convocat să prezinte explicații, a adăugat el.

O nava de razboi rusa a amenintat un distrugator american

Manevre navale ale Flotei ruse din Marea Baltică

Rusia a lansat marţi, 7 iunie, manevre navale ale Flotei sale din Marea Baltică, care au coincis în timp cu un exerciţiu naval major al NATO în aceeaşi regiune.
Peste 20 de nave şi vase au fost implicate, între care corvete, fregate, lansatoare de rachete, distrugătoare antisubmarin şi vase de desant, a indicat armata rusă într-un comunicat, citat de Interfax.
La aceste manevre au participat şi avioane de luptă antisubmarin de tipul Il-38, precum şi elicoptere, se afirmă în comunicat, potrivit căruia aceste exerciţii au fost planificate din timp.
În Marea Baltică s-a desfăşurat, sub comandament american, exerciţiul naval al NATO „Baltops 2022″, la care au participat 45 de nave aparţinând unor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, programul fiind încheiat la mijlocul lunii iunie.
Activitatea militară rusă în regiunea Mării Baltice s-a intensificat considerabil. La începutul lunii mai, armata rusă a efectuat un exerciţiu major în exclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...