Îngrijorare în cancelariile europene. Un partid extremist poate prelua puterea în Italia

Mihnea Tălău 25.07.2022, 09:45
Îngrijorare în cancelariile europene. Un partid extremist poate prelua puterea în Italia

Singurul partid de opoziție în timpul guvernului de uniune națională al lui Mario Draghi, ”Fratelli d’Italia” pare să câștige alegerile anticipate din Italia din 25 septembrie. Xenofobă, liberală și socială, formațiunea post-fascistă ar putea să o vadă pe secretarul său, Giorgia Meloni, devenind următorul președinte al Consiliului.

Singurul partid de opoziție în fruntea sondajelor

„Sunt femeie, sunt mamă, sunt italiancă, sunt creștină și asta nu mi-o veți lua”: Giorgia Meloni, secretară a partidului post-fascist Fratelli d’Italia (Frații Italiei), îi place să repete această mantră mediatică la întâlnirile sale. Născută într-un mediu mai degrabă muncitoresc în comparație cu cel al elitelor italiene, această jurnalistă de 45 de ani culege roadele pariului său câștigător, scrie France 24.

Partidul ei este singurul care nu s-a alăturat coaliției de uniune națională a lui Mario Draghi, care s-a prăbușit miercuri. Singurul partid de opoziție din februarie 2021, Fratelli d’Italia a urcat în fruntea sondajelor de-a lungul lunilor.

„Timp de un an și jumătate, toate resentimentele și nemulțumirile italienilor au avut un singur debușeu, Fratelli d’Italia”, a declarat Marc Lazar, istoric și specialist în Italia la Sciences Po. „De aceea a făcut progrese mari în alegerile locale și de aceea este acum, conform sondajelor, unul dintre principalele partide politice din țară.”

Fratelli d’Italia ar putea să dea lovitura

Aflat la egalitate în sondaje cu Partidul Democrat de stânga, dar favorizat de sistemul electoral italian și de alianța sa cu Liga și Forza Italia, Fratelli d’Italia ar putea astfel să dea lovitura în toamna anului viitor. Liderul acesteia, Giorgia Meloni, i-ar putea succeda lui Mario Draghi, devenind prima femeie care să prezideze Consiliul de Miniștri. Și asta în ciuda trecutului său tulbure și a legăturilor sale cu post-fasciștii italieni.

cum vor vota romanii din strainatate la alegerile parlamentare din 6 decembrie

Născută în 2012 din cenușa Mișcării Sociale Italiene, o mișcare post-fascistă, Fratelli d’Italia a întreprins un proces lent de de-dedicație pentru a-și combate reputația sulfuroasă. Giorgia Meloni neagă astfel orice legătură cu ideile lui Mussolini, având grijă să nu condamne regimul acestuia.

Fratelli d’Italia are în rândurile sale câțiva nostalgici ai „Duce”, ziarul său Secolo d’Italia are câteva declarații ambigue… iar sigla partidului poartă torța dragă misticii fasciste. Dar programul său combină liberalismul economic și conservatorismul social, politicile pro-nataliste și pozițiile antimusulmane, antiromânești și anti-imigrație, iar partidul menține legături cu dreapta tradițională.

Prezentându-se ca garant al tradițiilor, al familiei și al identității naționale italiene, Fratelli d’Italia vrea să creeze creșe gratuite și să introducă alocații familiale de 400 de euro, propuneri sociale care fac ecoul politicii pro-nataliste aplicate de statul italian în anii 1930. În același timp, partidul se opune recunoașterii cuplurilor de același sex și drepturilor LGBT și militează pentru închiderea porturilor italiene pentru migranții din Libia.

Apropierea de Viktor Orban și Marine Le Pen

Rețeta este cunoscută de toate democrațiile occidentale… Meloni nu-și ascunde apropierea de ungurul Viktor Orbán, de spaniolii de la Vox sau de francezii de la Rassemblement National. În plus, este adesea comparată cu Marion Maréchal, nepoata lui Jean-Marie Le Pen. De asemenea, ea a reușit să se integreze în dreapta americană, participând la Conferința de acțiune politică conservatoare și la Micul dejun național de rugăciune alături de Donald Trump.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina și perspectiva puterii par să fi schimbat unele dintre liniile de partid. După o întoarcere în privința dreptului la avort, pe care s-a angajat să îl păstreze în ciuda credinței sale catolice, Meloni s-a răzgândit în privința relațiilor cu Rusia.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...