Ingredientul periculos care se găsește în pâine. O simplă felie devine la fel de nocivă ca o porție de cartofi prăjiți

Mihnea Tălău, Diana Dumitrache 30.03.2023, 15:59
Ingredientul periculos care se găsește în pâine. O simplă felie devine la fel de nocivă ca o porție de cartofi prăjiți

Un studiu al companiei Action on Salt a reliefat că o felie de pâine are de două ori mai multă sare decât o porție de cartofi prăjiți McDonald’s. Aproximativ 11% din pâinea aflată pe rafturilor magazinelor depășește 1,01 g se sare la 100 g pâine.

O felie de sare mai periculoasă decât cartofii prăjiți de la McDonald’s

Cercetarea a analizat nivelurile de sare din 242 de pâini pretăiate și ambalate, împărțite în șapte categorii diferite – aluat acrișor, secară, albă, ambele, integrală, cu mai multe cereale/graniță și cu semințe. Optzeci și nouă dintre aceste pâini erau de marcă Warburtons, Hovis, Bertinet Bakery și Kingsmill, alături de 153 de pâini cu marca proprie a retailerilor.

Conținutul mediu de sare la cele analizate a fost de 0,9 g la 100 g și de 0,39 g pe felie.

Spre exemplu pâinea Hovis – White Half se clasează pe primul loc, fiind cea mai sărată – conține 1,48g de sare la 100g de pâine. Asta înseamnă că o singură felie conține în jur de 0,83g de sare, aproape dublu față de o porție mică de cartofi prăjiți McDonald’s – 0,44g.

Sheena Bhageerutty, nutriționist la Action on Salt, a spus, conform The Sun, că pâinea este cel mai mare contributor al sării la alimentația noastră. Din acest motiv, ea atrage atenția marilor companii de pâine să reducă și mai mult sarea din acest aliment atât de popular.

În special, majoritatea pâinilor analizate s-au situat sub obiectivul maxim de sare pentru 2024, de 1,01 g la 100 g, stabilit de Ministerul Sănătății și Asistenței Sociale în 2020. Mai mult, raportul a menționat că cercetările anterioare sugerează că conținutul de sare din pâine a fost redus cu 8% din 2011.

De ce ar trebui să presari întotdeauna sare peste buretele cu care speli vasele. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe

Cu toate acestea, Action on Salt a declarat că variațiile mari observate în această categorie înseamnă că obiectivele sunt „mult prea indulgente”, existând posibilitatea unor reduceri suplimentare.

„Pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentația noastră”

Ca atare, grupul a declarat că chiar și reducerile mici ale conținutului mediu de sare din pâine ar contribui la îmbunătățirea dietei britanice, o reducere de 6% echivalând cu eliminarea a 926 de tone pe an.

„Pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentația noastră și, prin urmare, chiar și cea mai mică reducere a sării ar fi de mare ajutor pentru sănătatea noastră”, a declarat Sheena Bhageerutty, nutriționist asistent la Action on Salt.

Federația Brutarilor, care reprezintă majoritatea brutarilor din Marea Britanie, a declarat că este bucuroasă să vadă că raportul recunoaște că o mare parte din pâine scade sub ținta maximă de sare pentru 2024.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...