Ingredientul de bază care a dispărut din magazinele din Republica Moldova. Lumea îl caută peste tot

Ioana Bucur 11.03.2022, 22:41
Ingredientul de bază care a dispărut din magazinele din Republica Moldova. Lumea îl caută peste tot

Războiul din Ucraina are efecte și peste hotare. Un ingredient de bază, ce nu lipsește din nicio casă, a dispărut din magazinele din Republica Moldova. Oamenii au luat cu asalt centrele comerciale, sperând că vor mai găsi măcar un ultim pachet. Autoritățile din țara vecină au declarat că nu există o criză a alimentelor, însă asigurările lor nu au schimbat cu nimic situația sau temerile moldovenilor.

Care este ingredientul de bază care a dispărut din magazinele din Republica Moldova

Speriați de consecințele războiului din țara vecină, oamenii au luat cu asalt centrele comerciale și piețele din Republica Moldova. Îngrijorați că magazinele ar putea rămâne fără marfă, se fac stocuri serioase de mâncare.

Rafturile supermarketurilor sunt golite de cumpărători, imagini ce ne amintesc de perioada martie-aprilie 2020, la începutul pandemiei de Covid-19. Atunci, în România era aproape imposibil să mai găsești drojdie în comerț. Astăzi, printre produsele care au dispărut, în Republica Moldova, este sarea.

Nu se mai găsește nici în centrele de comerț din Chișinău și nici în magazine din țară. În locurile unde există, se vinde doar persoanelor care vor să cumpere cantități mari, cum ar fi un sac întreg.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat că nu a observat rafturi goale în magazine, însă a confirmat că există un deficit de sare, semnalat de consumatori, fiind un produs importat, în cea mai mare parte, din Ucraina. Gaibu a subliniat că există deja alternative de import și deja sunt importuri de sare și din alte țări, potrivit Radio Chișinău.

„Am fost și eu la magazine, nu am văzut rafturi goale. Eu sunt sigur că lucrul acesta (n.r. – deficitul de sare), chiar dacă se întâmplă, se întâmplă temporar. Într-adevăr, posibil unele persoane pot să achiziționeze (produse, n.r.) în cantități mai mari din cauza acestor induceri în eroare. Dar logistica va suplini din nou aceste deficite temporare și, respectiv, se va pune la dispoziția consumatorilor. Nu este o problemă, indiscutabil”, a spus Sergiu Gaibu.

Potrivit ministrului, nu există un risc legat de situația macro-economică a țării și nici ca anumite categorii de produse să dispară din magazine. Gaibu a mai spus că importurile din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi înlocuite cu cu produse de pe alte piețe.

Ingredientul de bază care a dispărut din magazinele din Republica Moldova. Lumea îl caută peste tot
Sergiu Gaibu, ministrul Economiei al Republicii Moldova

Moldova „probabil” va adera la Uniunea Europeană „în câțiva ani”

Joi, Clement Beaune, secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene, a declarat că Ucraina, Georgia şi Republica Moldova „probabil” vor adera la Uniunea Europeană (UE) „în câţiva ani”.

„Sunt profund convins că Uniunea Europeană se va extinde, probabil în câţiva ani, nu ştiu când, în Ucraina, (Republica) Moldova şi Georgia, şi poate şi în alte ţări”, a declarat la postul francez de radio France Inter, Beaune, înaintea unui summit UE la Versailles, joi şi vineri.

El a reiterat îndemnul la o renunţare la importuri de gaze ruseşti „cât mai rapid posibil”, subliniind că „Rusia mizează pe faptul că avem nevoie de ea”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...