Ingredientul care se pune în sarmalele de post pentru un gust desăvârşit. E cea mai bună reţetă

Andra Daoud 07.03.2022, 13:22
Ingredientul care se pune în sarmalele de post pentru un gust desăvârşit. E cea mai bună reţetă

Sarmalele sunt unul dintre cele mai iubite și mai sățioase preparate din bucătăria românească și nu este de mirare că gospodinele au găsit soluția pentru a se putea bucura de ele și în timpul postului. Indiferent de rețetă, există un ingredient care se pune în sarmalele de post pentru a le da un gust desăvârșit, cât mai apropiat de cel al sarmalelor făcute cu carne.

Ingredientul care se pune în sarmalele de post pentru un gust desăvârşit

Sarmalele sunt foarte apreciate în bucătăria românescă și cum a început Postul Paștelui, gospodinele caută rețete pentru a se putea bucura de preparatul tradițional inclusiv în această perioadă. Există multe rețete de sarmale de post, unele pe bază de soia, altele cu nuci, însă rețeta pe care v-o propunem astăzi este una cu adevărat deosebită, iar ingredientul care asigură gustul delicios îl reprezintă ciupercile.

Ingrediente pentru sarmalele de post:

  • 250 g orez cu bob rotund
  • 500 g ciuperci
  • 250 g ceapă
  • 100 g morcov
  • sare, piper
  • mărar
  • cimbru
  • foi de dafin
  • 50 ml ulei
  • 250 ml bulion
  • 1 varză murată

Mod de preparare:

Se spală și se curăță toate legumele. Se toacă mărunt ceapa și ciupercile, iar morcovul se dă pe răzătoare. Puteți folosi și robotul de bucătărie pentru a mărunți legumele. Puneți pe foc o tigaie cu ulei și căliți ceapa cu puțină sare, până când devine translucidă. Adăugați morcovul, ciupercile și piper după gust. Căliți bine toate legumele împreună, până când apa pe care o lasă s-a evaporat.

Adăugați orezul în tigaie și mai lăsați pe foc 1-2 minute, amestecând bine, astfel încât aromele să se îmbine între ele. După ce opriți focul, adăugați o mână de mărar tocat fin. Lăsați deoparte să se răcească puțin, timp în care vă puteți ocupa de foile de varză. Alegeți foi subțiri, cărora le îndepărtați cotorul. Puneți câte o lingură de umplutură și rulați sarmalele.

Tocați cotoarele de la varză și așezați un strat pe fundul vasului în care veți fierbe sarmalele de post. Poate fi un vas de lut, o oală cu fund dublu sau o cratiță de fontă. Așezați apoi sarmalele, adăugând între straturi foi de dafin și crenguțe de cimbru. La final, turnați bulionul și acoperiți sarmalele cu 1-2 foi întregi de varză murată.

Fierbeți sarmalele de post la foc mic, pe aragaz sau la cuptor, adăugând apă din când în când, dacă este nevoie. Nu uitați să amestecați ocazional, răsucind vasul într-o parte și în alta. Sarmalele de post cu orez și ciuperci pot fi servite alături de mămăliguță. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe