Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a susținut, marți seara, că seismul din Banat (de 5,2 grade pe scara Richter) a avut o intensitate de 7 grade Mercali în epicentru și s-a simțit cu o intensitate de 6 în zona Aradului. Potrivit expertului INFP, astfel de intensități pot să provoace pagube materiale, însă nu însemnate.
„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare. De asemenea, cutremurul s-a simțit în Ungaria. După cum văd, la Cluj-Napoca s-a simțit cu o intensitate de 4, la Oradea de asemenea. S-a simțit și în Timișoara cu o intensitate de 5-6. Deci, cutremurul a fost destul de puternic ca efecte și ca intensitate”, a declarat Constantin Ionescu la Digi24.
Întrebat de ce seismul din Arad s-a simțit ca și cum ar fi avut 6 grade, președintele INFP a făcut următoarea precizare: „6 e intensitatea. Intensitatea arată efectele cutremurului, pentru că în epicentru a fost de 7 – intensitatea pe Mercali. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea nu se modifică cum se modifică intensitatea. Intensitatea scade cu cât te distanțezi față de epicentru”.
„În ziua de 06 Iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.3, la adâncimea de 6km. Intensitate: VII. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 93km N de Resita”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului la scurt timp după producerea seismului.
De altfel, într-o intervenție telefonică la TV, celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu a subliniat că „nu sunt motive de îngrijorare”: „Cutremure mai mari de 6 nu au fost niciodată în zonă (n.r. – Banat). Pe noi ne preocupă, de-a lungul vieții, cutremurele mari care au loc în Carpații de Curbură și în partea vestică a Olteniei. Partea seismică a început să se dezvolte în zona Olteniei până în Banat, pentru că, dincolo de Banat, au fost foarte multe cutremure în anul 2001”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]