Informaţii noi în ancheta incendiului de la Piatra Neamţ? Când se va afla, de fapt, ce a cauzat tragedia (exclusiv)

Ioana Bucur 12.02.2021, 23:08
Informaţii noi în ancheta incendiului de la Piatra Neamţ? Când se va afla, de fapt, ce a cauzat tragedia (exclusiv)

Când vor apărea informații noi în ancheta incendiului de la Piatra Neamț? Când se va afla, de fapt, ce a cauzat tragedia? Conlcuzia neașteptată a fost dezvăluită în exclusivitate pentru redacția Playtech-Impact.

Când se va afla, de fapt, ce a cauzat tragedia din Piatra Neamț

Avocatul Adrian Călin Cuculiș, cel care reprezintă două dintre familiile care și-au pierdut rudele în incendiul devastator ce a izbucnit în Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și în care au murit zece persoane, a făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru redacția Playtech-Impact. Potrivit acestuia, cauza reală a tragediei nu va fi aflată înainte de Paște.

„Va fi o muncă foarte grea de făcut acolo, fiindcă mă tem că nu există documente care să ateste ce firme au făcut lucrările de reparaţie, fie la infrastructura electric a secţiei, fie la altceva. Spre exemplu, mi s-a spus că nu se ştie cu exactitate nici ce firmă a pus termopane în acel spital. Ca atare, foarte probabil că procurorii vor trebui să ceară o sumedie de hârtii şi să efectueze ample investigaţii, după modelul celor cu iz economic, în care trebuie să afli tot felul de vinovaţi bine ascunşi. Fiindcă, în acest caz, vinovaţii nu sunt doar în spatele firmelor care au efectuat reparaţii, dar şi la nivelul conducerii spitalului, care a permis ca acele firme să se învârtă prin spital şi să facă o treabă de mântuială, după cum se vede”, a declarat avocatul.

„Am tras concluzia că vom afla multe minuni”

Avocatul Adrian Călin Cuculiș a mai dezvăluit că, în urma unor discuții purtate cu mai mulți procurori, a ajuns la concluzia că în cazul incendiului de la Piatra Neamț vor ieși la iveală „multe minuni” și că abia la primăvară se poate spera la formularea unei cauze prezumtive a producerii incidentului ce s-a soldat cu moartea a zece oameni.

„Personal, în urma discuţiilor purtate recent cu diverşi procurori, şi de caz şi de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu dosarul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamţ, deschis cu privire la fapte de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, am tras concluzia că vom afla multe minuni. Numai că toate astea s-au tradus în vieţi omeneşti pierdute. Şi, după cum se ştie, povestea de la Piatra-Neamţ s-a repetat, nu ştim încă de ce şi în condiţii, dar ea s-a repetat şi la Bucureşti. Va fi, cu siguranţă, un proces foarte lung, iar abia în primăvară putem spera la formularea unei prezumtive cauze a producerii incendiului. În aceste condiţii, anul acesta va fi doar primul dintr-un lung şir de ani în care ne vom judeca, pare-se”,  a mai spus Cuculiș.

Informaţii noi în ancheta incendiului de la Piatra Neamţ
Medicul ars la Piatra Neamț a fost transferat la un spital din Belgia. Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Cătălin Denciu, medicul ars în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții internați în saloanele cuprinse de flăcări, numit unul dintre eroii care au marcat anul 2020

Zece pacienți diagnosticați cu Covid-19 din cei 16 internați în cele două saloane cuprinse de flăcări și-au pierdut viața în urma incendiului de la Piatra Neamț. Printre cei răniți este și Cătălin Denciu, medicul care era de gardă în acea noapte. Și-a riscat propria viață încercând să își scoată pacienții din calea focului, suferind arsuri pe 80% din suprafața corpului. El a fost transportat de urgență în Belgia, la Spitalul Militar „Regina Astride” din Bruxelles. Recent, presa belgiană l-a inclus pe român pe lista eroilor care au marcat anul 2020.

„Acest medic român era de gardă la 14 noiembrie 2020 în unitatea de terapie intensivă de la spitalul din Piatra Neamţ. În momentul în care a izbucnit un incendiu, el efectiv s-a aruncat în foc pentru a încerca să salveze cât mai multe vieţi. În ciuda sacrificiului său, zece pacienţi au decedat, iar şase au fost răniţi. Curajosul medic a suferit arsuri de gradul doi şi trei. A doua zi, el a fost transportat în Belgia, la spitalul militar Regina Astrid, specializat în tratarea pacienţilor cu arsuri”, au scris jurnaliștii de la rtbf.be.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...