Moartea marinarului român și a unui agent de pază britanic după atacul din Marea Arabiei a declanșat un conflict diplomatic. Armata Statelor Unite ale Americii a prezentat noi informații despre tragedie, în urma unui raport întocmit de către experții de pe portavionul USS Ronald Reagan. Se pare că statul iranian este incriminat pentru aceste distrugeri, în ciuda negării implicării sale. Totodată, raportul american arată ce explozibil a fost folosit pentru atac.
Noi informații despre moartea marinarului român au fost dezvăluite de către raportul americanilor, după ce a fost declanșat un conflict diplomatic în urma atacului din Marea Arabiei. Distrugerile au dus la decesul românului și cel al unui agent de pază din Marea Britanie. Se pare că totul a pornit de la trei atacuri cu drone, care au vizat petrolierul Mercer Street. Nava traversa în perioada 29-30 iulie Marea Arabiei, îndreptându-se către Fujairah, un oraș din Emiratele Arabe Unite, din Golful Omanului. Toate cele trei atacuri ar fi fost purtate de armata iraniană. În timp ce primele două au fost eșuate, cel de-al treilea, produs pe 30 iulie, a dus la decesul a două persoane și o gaură în interiorul petrolierului, de un diametru de aproximativ 1,8 metri, în zona punții.
În privința explozibilului, se pare că acesta a fost suficient de puternic, dat fiind distrugerea raportată. Tipul acestuia este cunoscut sub numele de RDX, raportul întocmit bazându-se pe probele colectate de pe navă, cât și pe mărturiile membrilor echipajului care a supraviețuit, conform G4Media.ro. Americanii care au urmărit tragedia sunt convinși de faptul că în spatele atacurilor se află Iran. Câteva fragmente dintr-o dronă, o parte a unei aripi și componentele interne ale acesteia sunt „aproape identice” cu cele ale unor drone iraniene capturate anterior. Totodată, distanța de la coasta iraniană până la locul atacului se încadrează în raza de acțiune a dronelor armatei Iranului. Chiar dacă echipajul a lansat o solicitare de a primi ajutor, acesta nu a venit în timp util.
În ciuda acuzațiilor lansate de specialiștii americani, Iranul respinge ideea că s-ar afla în spatele atacului asupra Mercer Street. Cu toate acestea, presa de la Teheran susține că poate fi vorba despre răzbunare pentru raidul israelienilor împotriva unei baze aeriene din Siria. Se pare că petrolierul Mercer Street, care este ancorat la Fujairah, este operat de compania Zodiac Maritime. Aceasta aparține miliardarului israelian Eyal Ofer. Pe de altă parte, atacul asupra navei a atras nemulțumiri și critici dure din partea comunității internaţionale, în special de G7, NATO şi UE.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Toate dovezile disponibile arată în mod clar spre Iran. Nu există justificare pentru acest atac. Comportamentul Iranului, alături de sprijinul său pentru forţe intermediare şi actori armaţi nestatali, ameninţă pacea şi securitatea internaţională. Facem apel la Iran să pună capăt tuturor activităţilor care nu sunt coerente cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU şi facem apel la toate părţile să joace un rol constructiv în promovarea păcii şi stabilităţii regionale, se menţionează într-o declaraţie difuzată de G7.
Atât Israelul cât și SUA au avertizat că pot ataca în orice moment pentru a pedepsi atacul asupra Mercer Street. De cealtă parte, liderii de la Teheran lansează și ei amenințări.
O spunem clar: ORICE acţiune impudentă împotriva Iranului va avea în schimb un răspuns DECISIV, a scris joi, pe contul de Twitter, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran.